Uimastitarvitajatest saavad elupäästjad

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šotimaa riikliku naloksooniprogrammi algataja Stephen Malloy ja Tervise Arengu Instituudi eksperdi Aljona Kurbatova sõnul vajavad naloksooni saanud inimesed kindlasti koolitust, sest esmaabi andmise kohta üledoosi korral liigub inimeste seas palju müüte.
Šotimaa riikliku naloksooniprogrammi algataja Stephen Malloy ja Tervise Arengu Instituudi eksperdi Aljona Kurbatova sõnul vajavad naloksooni saanud inimesed kindlasti koolitust, sest esmaabi andmise kohta üledoosi korral liigub inimeste seas palju müüte. Foto: Peeter Langovits

Narkomaanide seas on rohkelt neid, kes on olnud olukorras, kus tulnuks kaaslasele abi anda, kuid neil polnud selleks tarvilikke oskusi.

Esimesed Eesti uimastitarvitajad said eelmisel nädalal pärast koolitust kaasa seni vaid kiirabivarustuse hulka kuulunud ravimi naloksooni, mis aitab üledoosi korral inimese elule tagasi.

Eelmisel neljapäeval naloksooni kasutamise koolitusele tulnud kuuest Jõhvi narkomaanist neli tunnistasid, et on puutunud kokku olukorraga, kui keegi kaaslastest on saanud üledoosi ja vajanud kiiret abi. Kuidas üledoosi saanud sõpra või ka võõrast aidata, ei ole neile aga kunagi õpetatud. Paar inimest kinnitasid, et teavad põhimõtteliselt, kuidas kunstlikku hingamist teha, aga nii põhjalikku juhendamist nagu sellel koolitusel ei olnud nad varem saanud. Kuigi mujal maailmas jagatakse naloksooni ka uimastitarvitajate sugulastele, alustati Eestis just narkomaanidest endist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles