Peipsi järvel on reostuse ala laienenud

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalvurid rannajoone lähedale täiendavaid absorbentpoome. PPA tänab päästeametit, kes eraldas reostustõrjeks poomid.
Piirivalvurid rannajoone lähedale täiendavaid absorbentpoome. PPA tänab päästeametit, kes eraldas reostustõrjeks poomid. Foto: PPA

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) piirivalvurid alustasid teisipäeva õhtul Peipsi järvel hinnanguliselt 90 000 ruutmeetrise reostuse tõrjumist, reostus on praeguseks küll vähenenud aga reostuse ala on mõnevõrra laienenud.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Ilmar Kahro sõnul lõpetati reostustõrjepoomide paigaldamine eile kella 23 ajal. «Täna varahommikul tegi PPA lennuk seirelennu ning piirivalvurid asusid poomide asukohta vastavalt reostuse liikumissuunale korrigeerima.»

Reostus on vähenenud, reostuse ala on mõnevõrra laienenud, kuid reostuse kiht on õhenenud. Absorbentpoomid on paigaldatud jadasse ning need tõkestavad reostuse liikumist. Reostus ei ole randa jõudnud, märkis ta.

Eile kella 11.05 ajal teatati, et Peipsi järvel Omedu rannast umbes viie kilomeetri kaugusel on veeteede ameti mõõdistuslaevalt järve lekkinud diislikütust. Veeteede ameti katamaraan-tüüpi hüdrograafialaev EVA-301 sai korpuse vigastuse vasaku parda paadi siseküljele veeliinist kõrgemale kütusetanki piirkonda. 

Vigastuse tulemusena hakkas vette valguma diislikütust. Laev pumpas vigastatud kütusetankist kütuse teise tanki. Selleks ajaks oli vette jõudnud valguda umbes 1400 liitrit diislikütust. Tekkinud vigastus laeva ujuvust ei kahjustanud. PPA lubas vigastatud laeval suunduda remonditööde teostamiseks Tartusse. Vigastuse tekkimise asjaolud on väljaselgitamisel.

Teisipäeval kella 16 ajal paigaldasid Mustvee kordoni piirivalvurid kalda ja reostuse vahele kaks absorbentpoomi, mis reostuslaiku piiravad ja diislikütust imavad.

PPA tegeleb hetkel reostuse kogumisega. Reageerivad PPA veesõidukid, päästeameti veesõiduk ning valmisolekus on keskkonnainspektsiooni veesõidukid. Reostus kujutab ohtu eelkõige veelindudele, kelle sulestikku diislikütus kahjustab.

Politsei- ja Piirivalveamet palub reostuse lähistele alustega mitte minna, et reostustõrje töid mitte segada. Sündmuse lahendamist juhib ametkondadevaheline staap. Sündmuskohal juhib olukorra lahendamist Mustvee kordon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles