Valimisliidud lennutasid peibutuspardid taevasse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuus Tallinna ja Harjumaa valimisliitu korraldasid Vabaduse väljakul ühise protestiaktsiooni peibutuskandidaatide kandideerimise vastu kohalike omavalitsuste volikogude valimisel.


Osavõtjatel oli kaasas 116 pardipildiga õhupalli, millele olid kirjutatud eelolevatel kohalikel valimistel kandideerivate ministrite, riigikogulaste, maavanemate ja teiste isikute nimed, kelle puhul võib olla kindel, et valimisvõidu korral nad kohalikus volikogus tööle ei asu, sest peaksid sellepärast oma praegusest tulusast ametist loobuma.

Kõigepealt allkirjastati kuue valimisliidu petitsioon, mille eesmärk on juhtida tähelepanu valimisseaduste lünklikkusele, mis võimaldab kohalikel valimistel kandideerida parlamendi- ja valitsusliikmetel, aga samuti maavanematel, kes volikokku tegelikult ei lähe. Petitsiooniga tehakse riigikogule ettepanek viia seadustesse peibutuspartide kasutamist välistavad muudatused.

Aktsioonist võtsid osa Jõelähtme valla valimisliit Ühendatud Jõud, Keila valla valimisliit Oma Küla, Saku valla valimisliit Kodu, Saue valla valimisliit Koostöö, Tallinna linna valimisliit Vaba Tallinna Kodanik ja Viimsi valla valimisliit Parteivaba Viimsi.

Deklaratsioonis kokku leppinud valimisliidud peavad oluliseks erakondade kõrval alternatiivsete laiapõhjaliste kodanikuühenduste osalemist omavalitsuste otsustamisprotsessides ja valimisliitude koondumist koostööks, et oma seisukohti jõulisemalt kaitsta nii valimiste ajal kui ka pärast valimisi.

Ürituse lõpus lasti õhupallid lendu ning need tõusid laisalt taeva poole. «Oma tööd teevad nad samamoodi loiult,» märkis üks osavõtja. Ei saanud läbi ka huumorita: nii oli riigikogulase Erki Noole nimi millegipärast sattunud Liviko 115. sünnipäeva õhupallile.

Samaaegselt peibutuspartide üritusega filmis grupp inimesi Vabaduse väljaku teises servas, Jaani kiriku ees Eerik-Niiles Krossi, kes tõsisel pilgul kaamerasse vaadates midagi rääkis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles