Projekt uurib seespoolse soojustamise võimalusi

, SRIKi projektijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Säästva Renoveerimise Infokeskuse MTÜ (SRIK) eestvedamisel alustati koostöös Tallinna Tehnikaülikooli ehitusfüüsika ja energiatõhususe õppetooliga uuringuid tellisseina seespoolse lisasoojustuse võimalikkusest. Seda tehakse uurimisprojekti Co2olBricks raames, mille tegevus algas 2010. aasta detsembris ja kestab selle aasta lõpuni. Projektis osaleb 18 partnerit üheksast riigist.

Kuigi ehitusfüüsikast lähtuvalt on ajalooliste hoonete seespidine lisasoojustamine ebasoovitav, on teadusuuringud ja Saksamaa praktika näidanud, et õigesti ja sobivate materjalidega võib lisasoojustamine olla efektiivne nii energiatõhususe kui hoonete sisekliima parandamise poolest. SRIK on oma igapäevases nõustamis- ja koolitustegevuses pidevalt kokku puutunud majaomanike vajadustega sisesoojustamise järele, ent kuna meie kliima erineb Saksamaa omast, ei ole sealsed reeglid meile üheselt üle kantavad ega kasutatavad. Eestis pole vastavaid uuringuid varem tehtud, selletõttu on see teema tähendanud pidevat riskipiiril kõndimist. Oluline uus käsitlus on ka kapillaaraktiivsete materjalide uurimine nii ajalooliste hoonete kui tervisliku sisekliima seisukohast.

Uuring keskendub muinsuskaitse all oleva hoone tellistest välisseina seespoolse lisasoojustuse soojus- ja niiskustehnilise toimivuse uurimisele. Projekti käigus analüüsitakse lisasoojustatud välisseinte soojus- ja niiskustehnilist käitumist reaalsetes kliimatingimustes välimõõtmiste abil, lisaks võrreldakse erinevate soojustusmaterjalide soojus- ja niiskustehnilist toimivust. Uuritavaid materjale on neli: kaltsiumsilikaat, mida kasutatakse Kesk-Euroopas tellishoonete välisseinte seespoolsel lisasoojustamisel, kuid Eestis sellekohane kogemus puudub, poorbetoon, vahtpolüuretaan kipsplaadiga ning kapillaaraktiivsete kanalitega (n-ö hingav) vahtpolüuretaanplaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles