Aas: prokuratuur ei lase ennast poliitiliselt mõjutada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norman Aas.
Norman Aas. Foto: Peeter Langovits

Riigi peaprokurör Norman Aas ütles vastuseks peaminister Andrus Ansipi kriitikale, et prokuratuur lähtub kriminaalasjade menetlemisel seadustest ega lase ennast menetlusotsuste tegemisel poliitiliselt mõjutada.

Aas ütles Postimehele, et süüdistused õiguskaitse eest vastutavate asutuste poliitilise kallutatuse asjus on tõsised, sest need vähendavad rahva usaldust õigusriigi vastu. «Seetõttu on kahju, kui selliseid väiteid esitatakse kergekäeliselt või hiljem selgub, et nendel ei ole olnud alust,» lausus ta.

Ansip tegi täna valitsuse pressikonverentsil etteheiteid prokuratuurile, mis teatas juba hommikul, et ei hakka uurima endise keskerakondlase Tarmo Lausingu väiteid Keskerakonna ebaseaduslikust rahastamisest.

Reformierakonna esimees meenutas, et endise reformierakondlase Silver Meikari väidete kontrollimiseks käivitati põhjalik uurimine, mille käigus kuulati üle 60 inimest, rikuti 82 inimese pangasaladust ja jälitati riigikogu liiget. «Samas mind hämmastab see kiirus, millega prokuratuur on jõudnud teatada, et Keskerakonna väidetava rahastamisskandaali asjaolud on kõik juba aegunud,» lausus ta.

Ta viitas Eesti Ekspressi artiklile, mille järgi on Lausingu viidatud toimingud aset leidnud pärast 2005. aastat. «Minu jaoks «pärast 2005. aastat» võib tähendada ka seda, et see sündis eile. «Pärast 2005. aastat» ei lase minul kuidagi jõuda järeldusele, et kõik toonased tehingud on aegunud uurimise mõttes,» ütles Ansip, kes enda sõnul oleks eeldanud, et prokuratuur võtab Lausinguga vähemalt ühendust ja küsib, millal kirjeldatud sündmused toimusid. «Selle asemel pressiesindaja annab Eesti rahvale teada, et pole seal uurida midagi, kõik on juba ammu aegunud.»

Varemgi prokuratuuri kritiseerinud Ansip avaldas arvamust, et olukord prokuratuuriga muutub järjest komplitseeritumaks ja piinlikumaks. «Kui ühel puhul algatati asi, uuriti, produtseeriti pressiteateid, siis sotside puhul on täielik vaikus, midagi ei öelda, ja Keskerakonna puhul teatakse juba põgusa pilgu heitmisel artiklile, et kõik on aegunud juba, uurida pole mitte midagi. Kurb küll, aga asjade algatamise selektiivsus on iga päevaga üha ilmsem. Minu meelest see on olukord, millega me Eesti vabariigis leppida ei tohiks,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles