Pöides võetakse valesti võõbatud kabelilt värv maha

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinsuskaitse teatel lammutati hoone omavoliliselt. Fragment muinsuskaitseameti kodulehest.
Muinsuskaitse teatel lammutati hoone omavoliliselt. Fragment muinsuskaitseameti kodulehest. Foto: www.muinas.ee

Muinsuskaitseamet otsustas, et laseb eemaldada Saaremaal Pöide kalmistul olevalt unikaalselt Aderkasi kabelilt sobimatu värvikatte, sest 2006. aastal värviti kabel ameti väitel omavoliliselt ja ilma kooskõlastamata.

1791. aastal Pöide kalmistule kolme perekonna matmispaigaks rajatud Aderkasi kabel päästeti kakskümmend aastat tagasi kindlast hävingust. Siis olid kabelist säilinud veel ainult seinad, aga riiklik arhitektuurimälestis taastati ja kõik olid tulemusega rahul, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

2006. aastal aga avastati ühel suvehommikul ootamatult, et keegi, keda pole ka Eesti politseil õnnestunud senini kindlaks teha, on käinud kalmistul kabelit võõpamas ning nüüd, neli aastat hiljem, on muinsuskaitseamet leidnud raha, et eemaldada kabeli fassaadilt sobimatu koloriit.

Värvide eemaldamiseks võib kuluda enam kui 50 000 krooni ning alles siis saab selgeks, kas ja kui palju kaasaegsed värvid on sajanditevanusele dolomiidile liiga teinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles