Nõmmekas korraldab männipäästmistalgud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumi Nõmme mändidel.
Lumi Nõmme mändidel. Foto: Hendo Kidron

Nõmme elanik kutsub seoses erakordselt paksu lumega kõiki nõmmekaid ja nõmmemeelseid üles abistama Nõmme mände.

«Paks lumi on juba teinud omajagu pahandust ja murdunud on sajad oksad kõikjal üle Nõmme, lund sajab aga üha juurde ja selle tulemuseks võib olla tõeline katastroof Nõmme sümbolile,» rääkis Nõmme elanik Hendo Kidron Postimees.ee’le.

«Varem või hiljem läheb ilm sulale ja kui sellega peaks kaasnema veel lörts ja tugev tuul, võib tagajärg olla võrreldav 1967. aasta tormiga, mis vanematel inimestel siiani meeles püsib,» ütles Kidron.

Paljusid puid kindlasti aidata ei saa, kuna nad on liiga kõrged ja nende oksteni jõudmiseks kulub mõeldamatult palju energiat.

«Midagi teha on aga kindlasti võimalik. Igaüks võiks proovida päästa mände oma aias ja kodutänavas,» märkis Kidron. Abivahenditena saab tema kinnitusel kasutada teleskoopvardaid, spinninguid, redeleid, isegi põrandaharjast võib kohati tolku olla.

Üheskoos võiks loodusega jõudu katsuda ka Nõmme parkides ja parkmetsades. Kõiki kutsutakse liituma mändide puhastusaktsiooniga sel pühapäeval, 10. jaanuaril kell 12 Nõmme turu parklas.

Kohapeal mingit varustust ei jagata, see tuleks igaühel kaasa võtta, pere kohta kasvõi mingi pikem ritv, millega võimalikult kõrgele ulatuks. Lisaks võiks kaasa võtta termosega kuuma jooki ja loomulikult saab pärast mändide sakutamist kelgutada, suusatada, ilusaid fotosid teha ja muid talverõõme nautida.

Üritus kestab kaks tundi ja liikumissuund on Nõmme turult Vanakale ja Katlamäele. Keegi ruuporiga käsklusi ei jaga ja mingit ühisstarti ei ole, igaüks saab toimetada omas tempos ja vastavalt vahenditele ka omas kõrguses.

Korraldajad panevad aga kõigile südamele, et tööd tuleks teha ettevaatlikult, et ise oksaga vastu pead ei saaks ega kogemata puudele liiga ei teeks.

Ühisaktsioone on plaanis korraldada ka järgmisel nädalal pärast tööpäevade lõppu, selle kohta tekib täpsem info pühapäeva õhtuks aadressile www.nommehaldjad.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles