Kuressaare lossi vallutab 150 sõjamasinamudelit

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuressaare linnus
Kuressaare linnus Foto: Egert Kamenik.

Kuressaare linnuses avatakse kolmapäeval mudelinäitus «Militaartehnika miniatuuris».

«See näitus on teadaolevalt esimene taoline väljapanek mitte üksnes Kuressaares, vaid üldse Eestis,» ütles Saaremaa muuseumi teadur Raul Salumäe, kirjutas Oma Saar.

Portaali www.militaar.net mudelifoorumi liikmete ühisnäitus tutvustab militaartehnikat Teise maailmasõja päevilt ja sellele eelnenud perioodist, kokku on väljapanekul üle 150 mudeli.

«Ajatelje alguses on väga algeline sõjatehnika, siis Teise maailmasõja aegse või sellest natuke varasema aja tehnika mudelid ning viimasesse vitriini tulevad sellised lennukid, mis oleksid pidanud lendama 1946, aga kuna sõda lõppes ära, siis neid enam valmis ei tehtud,» rääkis näituse initsiaator Toomas Harjus.

Näiteks võib vitriinis näha Saksamaa õhuässa Walter Nowotny lennukit, mis lasti Saaremaa kohal alla 1941. aastal ja mille jäänused peituvad kusagil siinsetes rannikuvetes tänase päevani, või siis Kübassaare dessandil kasutatud plaanerit Gotha DFS-230B või laeva- ja tankihübriidi Land Wasser Slepper, mida kavatseti kasutada Inglismaa dessandis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles