Ajaloolane: Karl Ernst von Baer oli Venemaa luure asutaja

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu korporandid K.E. Baerile peapesu tegemas.
Tartu korporandid K.E. Baerile peapesu tegemas. Foto: Margus Ansu

Üks kuulsamaid Eestist pärit teadlasi Karl Ernst von Baer oli Venemaa analüütilise luure asutajaid ja selle ideoloogiline juht, väidab ajaloolane Aadu Must Venemaa arhiividest leitud allikatele tuginedes.


Tartu Ülikooli ajalooprofessor Aadu Must avastas üllatuslikult, et kahekroonisel kujutatud Karl Ernst von Baeri tegevus ei piirdunudki anatoomia, embrüoloogia, entomoloogia, etnograafia, antropoloogia ja geograafia valdkondades, vaid ta mängis olulist rolli ka tsaari-Venemaa luure loomises, vahendas

ERR Uudised

«Aktuaalset kaamerat».

«Kuni 19. sajandi keskpaigani oli Vene riigi välisluures kõige olulisem roll ühe ülikooli kasvandikel ja see ülikool oli kusagil siin lähedal, see oli Tartu ülikool. Ja võib-olla üllatuslikult tuleb mängu see, et kõige enam olid hõivatud mitte õigusteadlased või majandusteadlased, vaid Tartu ülikooli arstiteaduskond, kelle hulgast on võrsunud ka akadeemik Baer,» selgitas Must.

Loodusteadlase von Baeri seostele Vene luurega viitas ka USA Luure Keskagentuuri luure uurimise instituudi üks tänavune raamat, mille esikaanel on pilt Tartus Toomel asuvast von Baeri monumendist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles