Valdur Lahtvee peibutuspartide leppest: sellest pole kasu

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu Roheliste erakonna fraktsiooni esimees Valdur Lahtvee rääkis Postimees.ee'le, et korra on parteid juba püüdnud enne valimisi kokkuleppe sõlmida, kuid sellest ei tulnud midagi välja.


Mida arvate Ene Ergma mõttest, mille järgi võiksid erakonnad sõlmida aumeeste kokkuleppe valimistel peibutusparte mitte üles seada?

See on asi, mis ei toimi. Me tegime valimiste hea tava viimaste valimiste eel, millele kõik välja arvatud Keskerakond alla kirjutasid ja täitsid ainult rohelised. Analüütikud nentisid, et kõik rikuvad ja teevad valesti, aga keegi ei pannud tähele, et rohelised tegid õigesti. Pole meil kasu sellistest lepetest.

Mida arvate riigikogu liikmete arvust ja kas seda peaks muutma?

Me arvame, et seda arvu ei tasuks muuta. Praegune demokraatlik süsteem ja valimissüsteem on täiesti paslik. Ma ei näe, et meil demokraatiat üleliia oleks, et me peaks seda piirama riigikogu liikmete arvuga, parteide arvuga või parteide ning erinevate vaadete juurdepääsuga riigikogusse.
Pigem peame vaeva nägema selleks, et valimiste vahelisel ajal oleks ka kodanikel märksa rohkem õigusi otsuste tegemisel kaasa rääkida.

Mida arvate ideest, mille kohaselt jäävad ministrid riigikogu liikmeks edasi ning nende asemele asendusliikmeid ei tule?

Ma tean, et Soomes selline süsteem toimib, aga mul puudub praktikas arusaamine, et mis selles süsteemis head on või halvemat kui praegu. Pigem hoiaksin praegust süsteemi, kus täitevvõim on selgelt lahus seadusandlikust võimust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles