TTÜ: tuleb valida mugavuse ja innukuse vahel

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna tehnikaülikooli peahoone esine - igavese tudengi Juuliuse kuju.
Tallinna tehnikaülikooli peahoone esine - igavese tudengi Juuliuse kuju. Foto: Peeter Langovits/ Postimees

Tallinna Tehnikaülikooli õppeprorektori Jakob Kübarsepa sõnul on praegune riigieksami-keskne vastuvõtusüsteem mugav, kuid individaalsete lävendite kasutuselevõtt vähendab väljalangevust.


«Kõrgkoolidele ja ka õppuritele on seni kehtinud vastuvõtusüsteem (vastuvõtt valdavalt riigieksamite tulemuste alusel) olnud suhteliselt mugav,» ütles Kübarsepp Postimees.ee'le.

«Individuaalsetele lävenditele üleminek on keerukam ja tunduvalt ressursimahukam, kuid samas võivad motiveeritud tudengid tunduvalt vähendada väljalangevust, st suurendada õpingute tulemuslikkust.»

Tema sõnul tuleb arvestada, et individuaalsete lävendite kehtestamine muudab vastuvõtuprotseduurid tunduvalt keerulisemaks ning senisest enam aega ja raha nõudvaks.

Kübarsepp lisas ka, et individuaalsete lävendite ideed pole Eesti ülikoolides jõutud veel eriti arutada.

Eesti Õpilasesinduste Liit (EÕEL) tegi ettepaneku kehtestada Eesti ülikoolides individuaalsed vastuvõtulävendid, mis vähendaksid riigieksamite osakaalu ja kasvataksid muu hulgas motivatsioonikirja rolli.

Eksamitulemusest tähtsamaks saaks õpilase motivatsioon antud erialal õppida ning kutsetest, nagu see on USAs ja Inglismaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles