Idee: valimisnimekirjad selgugu ameerikalikel eelvalimistel

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isiklik lähenemine valimispropagandas.
Isiklik lähenemine valimispropagandas. Foto: Urmas Nemvalts

Ameerika Ühendriikidest innustust saanud teadlase Niilo Kaldalu väitel võiks kohustada kõiki erakondi panema oma valimisnimekirju kokku piirkondlikel eelvalimistel, kus saaksid osaleda kõik piirkonna elanikud.


Ainsaks eeltingimuseks seaks Kaldalu elanikule kohustuse registreerida end ametlikult konkreetse erakonna toetajaks, et välistada ühe inimese osalemist mitme erakonna eelvalimistel.

Kaldalu rääkis Postimees.ee'le, et eesmärk on tuua võim inimestele lähemale ning muuta valimisdebatt sisulisemaks.

Tema sõnul hakkaksid poliitikud keskenduma idee teostumisel valimiskampaanias rohkem sisule, kuna nende side valijatega muutuks isiklikumaks, näiteks tuleks neil vastata eelvalimiste ajal valijate konkreetsetele küsimustele.

Tartu Ülikoolis bioloogina töötava Kaldalu hinnangul ei peaks idee teostamiseks kaotama tingimata ära praegusi üleriigilisi valimisnimekirju ja jätma alles vaid valimisringkonnad.

Tema väitel on mõeldav ka vastupidine lähenemine, kus eelvalimistel pannakse paika erakonna üldnimekiri ja erakonna juhtorganite otsustada jääb endiselt see, kes millises piirkonnas kandideerib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles