Täna tähistati Jüri Uluotsa 120. sünniaastapäeva

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigusteadlane ja riigimees Jüri Uluots 1930. aastatel..
Õigusteadlane ja riigimees Jüri Uluots 1930. aastatel.. Foto: Eesti Filmiarhiiv.

Täna möödub 120. aastat Eesti riigitegelase ja õigusteadlase Jüri Uluotsa sünnist, 1940-1945 oli Uluots Eesti Vabariigi peaminister presidendi ülesannetes.

Jüri Uluots sündis 13. jaanuaril 1890. aastal Jaanse talus Uluste külas Läänemaal, vahendas korporatsioon Rotalia pressiteade.

Jüri Uluots oli Eesti Vabariigi riigijuht, õigusteadlane ja Tartu Ülikooli professor, kelle õppetegevuse ja uurimistöö lähimaks ainealaks oli Eesti õiguse ajalugu. Aastal 1939 valiti ta Eesti Teaduste Akadeemia 12 liikme hulka, mis oli teadlasele kõrgeim tunnustus.

Jüri Uluots oli Eesti Vabariigi peaminister alates 1939. aastast ning toimis presidendi ülesandeis 1940. aastast kuni surmani 1945. aastani.

1944. aastal nimetas Uluots Eesti Vabariigi peaministriks Otto Tiefi ning andis talle ülesande moodustada Eesti Vabariigi valitsus, mis pani aluse Eesti riigi iseseisvuse edasikandmisele eksiilis. Valitsuse olemasolu põhiseadusliku institutsioonina paguluses võimaldas taastada 1991. aastal Eesti riigi iseseisvuse õiguslikule järjepidevusele toetudes.

Pärastlõunal asetas korporatsioon Rotalia esindus Kirbla kalmistul oma asutajaliikme ja hilisema vilistlase Jüri Uluotsa hauale pärja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles