Murru vangla töötajaskond väheneb 78 inimese võrra

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murru vangla.
Murru vangla. Foto: Liis Treimann

Lähiaastatel suletava Murru vangla töötajaskond väheneb laupäevast tervelt 78 inimese võrra, vanglasüsteemiga seotud Postimehe allikate väitel töötavad aga Murru vangivalvurid juba praegu võimete piiril.



Murru vanglast lahkuvast 78 töötajast 66 koondatakse ja 12 suunatakse ümber tööle teistesse vanglatesse. Kokku jääb Murru vanglasse tööle üle kahesaja inimese.



«Vanglas ei ole enam piisavalt töötajaid ja järelevalvet ei suudeta teostada,» väitis üks allikatest, kes ei avaldanud oma nime, kartes töökohta kaotada.



«Vajaminevast meeskonnast on alles vaid pool. Kinnipeetavate elu on võrreldes valvurite omaga paradiis.»



Murru vangivalvurid töötavad 24-tunnistes vahetustes ja ehkki neile on ette nähtud selle aja sees kuuetunnine puhkeaeg, ei tule allika väitel üle 3–3,5 tunni puhkeaega ööpäevas kõne allagi.



Vanamehed naistevanglasse


Teise allika sõnul jääb laupäevast Murru vanglasse tööle nii vähe inimesi, et pole selge, kes nende töö ära teeb. «Eks me tuleme ikka toime ja vangid on söödetud-joodetud, aga muutused on vanglatöötajate jaoks siiski liiga kiired.»



Teisalt on ka Murru vangla kontingent muutunud «pehmemaks» – nüüd peetakse seal peamiselt seksuaalkurjategijaid, roolijoodikuid ja üle 55-aastaseid vange.



«Aga kui kinnipeetav tunnetab, et järelevalvet enam pole, võib oht turvalisusele ikkagi suureneda,» väitis allikas.



Seoses Murru vangla kokkutõmbamisega viiakse poolsada vanemat meest lähiajal üle Harku naistevangla juurde rajatavasse eraldi osakonda. Paari aasta eest oli Murrus üle pooleteise tuhande vangi, nüüd aga alla 500.  Seoses eakate vangide ümberkolimisega jääb alles vaid 400 vangi.



Kõik on korras


Justiitsministeeriumis vanglate valdkonda kureeriva asekantsleri Priit Kama hinnangul on vangivalvurite töö- ja puhkeajaga Murru vanglas asjad korras. Ka koondamise tempo ei ole asekantsleri sõnul liiga kiire ning töötajate hulga vähenemine Murru vanglas vastab vangide hulga kolmekordsele kahanemisele viimastel aastatel.



«Tegu ei ole mingi ülepeakaela tehtud reformiga – oleme Murru töötajatele juba aastaid tagasi ausalt välja öelnud, et vangla suletakse, ja sulgemise aeg sõltub vangide hulgast,» kinnitas Kama.



Kama sõnul tuli koondamine peaasjalikult vanglapiirde valvamise ümberkorraldamise arvelt – inimese asemel kasutatakse selleks rohkem elektroonilisi valvesüsteeme.



Kama hinnangul suletakse Murru vangla ilmselt 2013. aastal. Praegu valmistatakse ette uue Tallinna vangla ehitust. Kui see valmib, on Eesti vanglasüsteem kolme peamise piirkondliku vangla – Tartu, Viru ja Tallinna omaga – uuendatud. Ka naistevangla kolib tulevikus Tallinna vanglaga samasse kompleksi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles