Läti piiri lähedal saab ühest külast kaks

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1970ndatel liidetud külad heidavad taas lahku.
1970ndatel liidetud külad heidavad taas lahku. Foto: Katri Karing

Võrumaale Läti piiri lähedale tekib kohalike eestvõtmisel peagi uus küla, siseministeerium saatis vastava eelnõu juba kooskõlastusringile.


Tegemist ei ole siiski päris uue külaga, vaid kunagise olukorra ennistamisega. Taotluse kohaselt on tegu Võru maakonnas Varstu vallas asuva Liguri küla koosseisust endise Harjuküla eraldamisega. Külad liideti 1970ndatel.

Varstu volikogu lähtus taotluse tegemisel eelkõige külaelanike soovist, kuna kohalikud elanikud kasutavad tänaseni endisaegset kohanime Harjuküla. Vallavanem Rein Ansip kinnitas, et praeguse Liguri kaheks jagamine on Harjuküla elanike soov ja algatus. «Nad tahtsid taastada oma esialgse küla nime ja küla piirid,» sõnas ta.

Emotsionaalne otsus

Ansipi sõnul on külad tegelikult kokku kasvanud ja ilma kujutletava piirita neil vahet ei teekski. «See on selline emotsionaalsel tasandil toimuv asi,» märkis vallavanem.

Harjuküla taasloomise initsiaator Toivo Must (67) rääkis, et kahel külal ei ole omavahel sidet.
Kunagi oli seal ainult üks suur talu - Harju küla. Sellest tekkisid hiljem Ede-Harju, Taga-Harju, Kesk-Harju. Vana talu asukoht hõlmab selle küla tsentrit, umbes kolmandikku kogu pindalast. «Vene ajal löödi see jõe ja metsa taga asuva Liguri külaga ühte,» ütles Must.

Ühe näitena ühisküla puhul valitsenud segadusest tõi ta postiteenistuse. Et post kätte tuleks, tuli see tellida Krabi külasse. «Kui oli saadetud Ligurisse, hakkas kirjavahetus valda tagasi reisima. Segadusi oli palju ja nii me ühiselt otsustasime, et taastame ajaloolise küla,» rääkis Must.

Seni ei ole kohalikud uue küla asjus suuri samme ette võtnud. «Me pole saanud midagi teha, sest esimene vastus tuli alles praegu. Kuigi selle taotluse esitasime me juba aasta eest.»

Piiriks mets ja oja

Musta sõnul on kahe küla vahel praegu mets. «Üks pool piiri jookseb läbi metsa ja teine pool piiri on piiratud muuga. Krabi oja on ka teatavas osas piiriks küla alguses, hiljem läheb Harjuküla piir külast üle,» seletas Must.

Harjuküla alla jääval alal elab 12 inimest. «Nemad elavad siin pidevalt, aga meil on ka palju selliseid kinnistuid, kus elatakse suvel. Ja kui on ka puhkuste aeg, siis on meie külas väga tihe liiklus,» rääkis Must.

Mehe sõnul oli neil ka väike vaidlus, kas küla nimeks peab saama Harju küla või Harjuküla, kuid lõpuks jäi peale Harjuküla.

Vallavanem Rein Ansipi sõnul uue küla teke vallale muresid juurde ei too. «Ainult see asjaajamise mure oli. Edaspidi on veidi asjaajamist, et elukohad ja maade asukohad kinnistusraamatus peab ümber registreerima.

Praegune Liguri küla paikneb 7,35-ruutkilomeetri suurusel alal. Uute piiride puhul jääks Liguri küla suuruseks 3,54 ruutkilomeetrit ja taastatava Harjuküla suuruseks on 3,81 ruutkilomeetrit.

Liguri külas elab 26 inimest (13 meest, 13 naist). Ennistatava Harjuküla elanike arv on 12 (7 meest ja 5 naist) ning Liguri küla elanike arvuks on 14 (mehi 6, naisi 8).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles