The Economist: NATO on heaks kiitmas Balti riikide kaitseplaani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO hävitajad.
NATO hävitajad. Foto: Raigo Pajula

Briti majandusajakiri The Economist teatas, et NATO on põhimõtteliselt heaks kiitnud Balti riikide kaitseplaani koostamise.

Economisti kolumnist Edward Lucas kirjutab, et «kokkulepe on sõlmitud» - kolm Balti riiki saavad oma kaitseplaani, mille võtab vastu alliansi sõjaline, mitte poliitiline tiib.

Viidates «lähedalseisvatele allikatele» kirjutab Lucas, et Balti riikide kaitseplaan saab olema Poola kaitseplaani lisa, kuid sellele lisatakse veel ka regionaalne dimensioon, mis annab võimaluse Rootsile ja Soomele osaleda kaitseplaneerimises.

Lucas märgib, et ametlikult ei ole kokkuklepet veel kinnitatud ning seda hoitakse salajas.

Ta kirjutab, et kokkuleppele eelnesid «rasked läbirääkimised» ning mitmed riigid, nagu näiteks Saksamaa, loobusid oma vastuseisust Ameerika Ühendriikide survel.

Lucas kirjutab, et peamine tõuge Balti riikide kaitseplaanide koostamiseks tuli Poolalt, ajendatuna Venemaa-Gruusia sõjast. Autor märgib, et NATO sõjaline tiib alustas juba varem kaitseplaanide «aruka planeerimisega». Lucase sõnul tegeleb sellega alliansi sõjaline tiib, kuna poliitlises Põhja-Atlandi nõukogus võinuks selle blokeerida riigid, kes ei poolda kaitseplaanide koostamist. Lucas tõi selliste riikidena näiteks Saksamaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles