Politsei- ja piirivalveameti uus koduleht jätab muukeelsed külastajad hätta

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetkel ei ole võimalik Eestis teadust teha soovivatel välismaalastel migratsiooniküsimustele internetist vastust leida.
Hetkel ei ole võimalik Eestis teadust teha soovivatel välismaalastel migratsiooniküsimustele internetist vastust leida. Foto: www.smartestonia.ee

Kodakondsus- ja migratsiooniameti liitumisel politsei- piirivalveametiga jäid elamis- või töölubadega seonduvat informatsiooni otsivad muulased hätta, sest uuel koduleheküljel pole inglise ja venekeelset informatsiooni veel avaldatud.

Välismaalt Eestis elamise ja töötamise kohta informatsiooni otsivate inimeste jaoks võib jääda mulje, justkui oleks kodakondsus- ja migratsiooniamet uuest aastast likvideeritud.

Varasem koduleht www.mig.ee suunab kasutaja automaatselt leheküljele www.politsei.ee, mille avalehel tervitab Eestisse õppima või elama tulijaid foto koeraga sõduritest või politseinikust.

Inglisekeelsel lehel seisab Raivo Küüdi lühike selgitus ühendameti loomisest, kus on mainitud, et uue ameti haldusalas on ka migratsiooniküsimused.

Samas on ära toodud inglise- ja venekeelsel lehel vaid politseiprefektuuride, ühendameti üldkontaktid ning ameti üldine infotelefon.

Välistudengitele Eestit kui võimaliku hariduse omandamise sihtkohta tutvustava sihtasutuse Archimedes poole on pöördunud paljud välismaalased, kes ei suuda internetist migratsiooniküsimustega seonduvat informatsiooni leida ning seni pole töötajatel neid võimalik kuhugi edasi suunata.

«Ametid peaksid enam arvestama selliste muudatuste korral ka teiste osapooltega,» sõnas sihtasutuse kommunikatsioonijuht Märt Miljan ning lisas, et uus amet peaks hoolitsema selle eest, et kehtetuks muutunud lingid saaksid suunatud uuele lehele.

«Ametlikust infost töö ja elamislubade osas sõltuvad ka teised riigiaparatuuri osapooled ning näiteks studyinestonia.ee ja smartestonia.ee lehtedel asendasime praegu lingid vabandava kirjaga, et ametlik inglisekeelne info ilmub uue ameti lehele peatselt,» lisas Miljan.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Tuuli Härsoni sõnul oli välisveebi loomisel esmatähtis avalikustada eestikeelne info võimalikult terviklikult.

«Täna tegeleme materjali tõlkimisega ning loodame järgmise nädala jooksul avada nii vene- kui ka inglisekeelsel lehel teenuseid ning põhilisemaid nõuandeid puudutava osa,» kinnitas Härson.

Ta lisas, et seni on võõrkeelset informatsiooni edastatud meili ja telefoni teel ning nendest võimalustest on teavitatud ka konsulaate ja välistudengitega kokku puutuvat sihtasutust.

Uuest aastast tööd alustanud politsei- ja piirivalveamet on ligi 6300 töötajaga organisatsioon, mis koondas kolm varem eraldi eksisteerinud ametit- politsei-, piirivalve- ja kodakondsus- ja migratsiooniameti.

Siseministeeriumi hinnangul oli ametite ühendamise eesmärk vähendada killustatust sisejulgeoleku valdkonnas ja tõsta turvalisuse taset Eestis. Lisaks loodab ministeerium ametite ühendamisega kärpida aastas kuni kümnendiku võrra kulusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles