Linnavalitsus: lasteaiad ei kulutanud mullu kogu raha ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusameti kinnitusel on enamikul vanadel lasteaedadel uute tervisenõuete täitmisega raskusi.
Haridusameti kinnitusel on enamikul vanadel lasteaedadel uute tervisenõuete täitmisega raskusi. Foto: Toomas Huik

Tallinna linnavalitsus saatis Raepressi kaudu oma seisukoha Reformierakonna teatele, milles Keskerakonda süüdistatakse lasteaedade raha vähendamise tõttu «aasta vales».

Raepress rõhutas, et artiklis mainitud pearaha summad ei ole mitte linna lasteaedadele eraldatavad pearahad, vaid selle alusel toimub teenuse eest tasumine teistele kohalikele omavalitsustele.

Linnavalitsus selgitas, et kuna Tallinna lasteaiad on oma suuruselt väga erinevad, siis toimub lasteaedade rahastamine osaliselt pearaha-, osaliselt kulupõhiselt. «Lasteaia eelarve kasvamine või kahanemine sõltub väga palju sellest, kuidas on lasteaia juhtimine korraldatud. Selle eest aga vastutab lasteaia juhataja ja me ootame neilt peremehelikku suhtumist linnaraha kasutamisse,» kirjutas linnavalitsus.

«Paljud lasteaedade juhatajad on teinud nii haridusametile kui linnavalitsusele häid ettepanekuid, kuidas efektiivsemalt majandada ja ressurssi kokku hoida,» kirjutas linnavalitsus.

Linnavalitsus tõi ka välja, et lasteaedade 2009. aasta eelarved olid tegelikkuses väiksemad kui eelarve projekt ette nägi, sest poole aasta pealt vähendati pärast riigi lisaeelarvet ka Tallinna linnaeelarvet, sealhulgas ka lasteaedade raha.

«Kui vaadata aga 2009. aasta eelarve täitmist 2010. a jaanuari alguse seisuga, oli see 715 miljonit krooni,» kinnitati teates. Seetõttu kehtestati pearaha suuruseks 25 296 krooni, lähtudes eelarve projektist.

«Nagu teame, lisati eelarve menetlemise käigus alushariduse tootele täiendavalt 136,8 miljonit krooni. Seega kujunes 2010. aasta alushariduse toote eelarve suuruseks 719 miljonit krooni.» Selle arvestuse alusel kinnitaski linnavalitsus, et lasteaedade rahastamine on sel aastal samal tasemel 2009. aastaga.

Linnavalitsus avaldab Reformierakonnale saadetud vastuses kahetsust, et Reformierakond jättis tähelepanuta asjaolu, et Keskerakonna valitsemisprogramm Tallinnas aastateks 2006-2009 on praktiliselt 100-protsendiliselt täidetud.

Samuti toob linnavalitsus välja, et kadunud on riigieelarvest lasteaedadele ettenähtud investeeringutoetus, mis tähendab, et riik on omapoolsest programmist «Igale lapsele lasteaiakoht» lõplikult loobunud.

Tallinna linnapea Edgar Savisaare allkirjastatud määrus kinnitas lasteaedadele makstava toetuse summaks tänavu 25 296 krooni lapse kohta. Möödunud aastal oli pearaha suurus 31 824 krooni, mis on üle 20 protsendi enam.

2010. aasta linnaeelarves on lasteaedadele ette nähtud 719 miljonit krooni. 2009. aasta täpsustatud linnaeelarves oli samale reale kirjutatud 761,6 miljonit krooni ehk üle 5 protsendi rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles