Ime läbi eluga pääsenud Jõeveer embas taas oma peret

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlane Tarmo Jõeveer veetis selle Port-au-Prince’is asuva ÜRO kuuekorruselise hoone nelja meetri kõrguse betoonikamakatest kihi all 32 tundi.
Eestlane Tarmo Jõeveer veetis selle Port-au-Prince’is asuva ÜRO kuuekorruselise hoone nelja meetri kõrguse betoonikamakatest kihi all 32 tundi. Foto: AP/Scanpix

Imetabaselt Haiti maavärinas ellu jäänud eestlane Tarmo Jõeveer (38) sai eile loa ning kiirustas lennuki peale, et naasta Ühendriikidesse Miamisse oma abikaasa Mamie ja kahe lapse juurde.



Veel enne, kui Jõeveer Haiti pealinnas Port-au-Prince’is lennuki peale tõttas, jõudis ta helistada nii oma Eestis elavale onule Arvo Jõeveerule kui ka praegu Norras suusareisil viibivale onutütrele Elje Hinnole, samuti suhelda Postimehega.



«Mul ei ole väga olnud aega helistada ja praegu pean ka lennuki peale minema,» rääkis Jõeveer Postimehele. Oma lähedaste silmis juba kangelase tiitli saavutanud mees ütles, et kõik on korras ja ta on rõõmus, et saab oma abikaasa ja kahe lapse juurde naasta.



Siiski oli Jõeveeru hääles oli kuulda selgeid väsimuse noote.



Eile Eesti aja järgi kella kuue paiku viimati helistanud Jõeveer rääkis, et 32 tundi rusude all viibimine oli kõike muud kui meeldiv. Siiski olevat tal neljameetrise betoonikihi all olnud isegi ruumi, et veidi liigutada.



Ligi poolteist ööpäeva rusude all lebanud Tarmo Jõeveer pääses maavärinast paljuski tänu vedamisele, aga ka leidlikkusele ning sealsete päästjate ennastsalgavale tööle. Jalutas ju Jõeveer rusude vahelt välja omal jalal, samal ajal rusikas kätt taeva poole viibutades.



«Suuri vigastusi mul ei ole, ainult väikesed kriimud,» ütles Jõeveer telefonitsi Postimehele. Siiski viibis mees ööl vastu eilset kohalikus haiglas arstide järelevalve all.



Jõeveer oli lõksus Port-au-Prince’i ÜRO hoone ehituspaneelide vahel. Mitu tundi pärast maavärina toimumist suutis ta siiski ise raadiosaatja abil kolleegidele märku anda, et ta on elus ja vajab abi. Saatja oli mehel seepärast, et endine politseinik töötab ÜRO struktuurides ihukaitsjana ning vajab raadiosaatjat iga päev.



Samas, kui päästjad mehe appikutsetest teada said, ei olnud kohe võimalik hättasattunut betoonlõksust välja päästa. Jõeveeru olukorda leevendasid nad nii, et saatsid talle rusude alla vett läbi teibaga ühendatud kaablitorude.



Kokkuvarisenud maja rususid hakati eemaldama alles neljapäeva varahommikul, kui jõudis kohale esimene USA päästjate meeskond Virginia osariigist.



Kui pärast viietunnist betoonikamakate lahtilõikamist päästjatest eksperdid meheni jõudsid, lebas ta ühe sissevarisenud lae alla tekkinud tühimikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles