Keskkonnaminister kinnitas kormorani kaitse ja ohjamise tegevuskava

Kajar Kase
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kormoran kala kugistamas
Kormoran kala kugistamas Foto: blogspot.com.

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi allkirjastas täna kormorani kaitse ja ohjamise tegevuskava, mille eesmärk on vältida ja vähendada kormoranide poolt tekitatavat kahju kalandusele, seadmata samas ohtu kormorani säilimist meie looduses.

Tegevuskava järgi võiks lähtuda põhimõtetest, mis on sõnastatud ka Taani kormoranide ohjamiskavas: nii kaua kui võimalik tuleb püüda vähendada kahju, mitte kormoranide arvukust.

Kui arvukuse vähendamine on vältimatu, tuleb seda teha kindla kontrolli all.

Kormoranide leviku ohjamise meetoditena kirjeldatakse tegevuskavas nende peletamist uutest pesitsuspaikadest ning lindude arvukuse piiramist vanades kolooniates näiteks nende mune kevadel õliga pritsides.

Kormoran on kalatoiduline lind, kes seab ohtu kalaliikide populatsioonide säilimise ja võib tõsiselt mõjutada selle kaudu kalasaake. Lisaks hävib tihedates kormoranikolooniates taimestik ning seal pole asu teistel lindudel.

Kormoranid alustasid Eestis pesitsemist 1980. aastatel ning nende kolooniad on praeguseks muutunud väga arvukaks kõikjal rannikumeres.

Viimase uuringu andmetel on Eestis kormorane 12 600 paari, seega võib tema arvukuseks koos poegadega lugeda ligikaudu 50 000 isendit.

Selleks, et tegevuskava rakenduks süsteemselt ja õiguspäraselt, luuakse töörühm, mille ülesandeks on välja töötada kavas toodud tegevuste raames piirkonna eripära arvestavad kormoranide ohjamisvõtted ja nende rakendamise tingimused juhul, kui teised alternatiivid puuduvad.

Töörühma hakkab koordineerima Riiklik Looduskaitsekeskus ning sinna kaasatakse eksperte nii kala- kui linnuteadlaste hulgast.

Tegevuskava kohaselt käivitab töörühm ka seireprogrammi, mille abil jälgitakse kormorani populatsiooni seisundit ja hinnatakse iga rakendatud tegevuse kohapealset mõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles