Linnaametnik sai pistisevõtmise eest tingimisi karistuse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Maanas.
Jaan Maanas. Foto: Linnavalitsus

Harju maakohus karistas täna Tallinna linnaametnikku Jaan Maanast pistise võtmise eest tingimisi vangistusega, kuid lõpetas talle pistist andnud ehitusfirma Esmar Ehitus ja selle juhi Priit Posti suhtes menetluse otstarbekuse kaalutlustel.


Kohus määras Maanasele (63) tingimisi ühe aasta ja viie kuu pikkuse vangistuse kolme aastase katseajaga ning sundraha 6525 krooni, teatas

ERRi uudisteportaal

.



Kohus nõustus Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Kadri Välingu taotlusega lõpetada Posti (47) ja Esmar Ehituse suhtes menetlus, kuna nende süü ei ole suur ning avalik menetlushuvi puudub.

Kohus pidas süü suurust hinnates esiteks oluliseks seda, et pistise puhul - erinevalt altkäemaksust on ametniku poolt vastutasu eest tehtavad teod iseenesest seaduslikud ning kui jätta kõrvale asjaolu, et need on tehtud vastutasu eest, oleks need teod õiguspärased.

Kohus pidas väga oluliseks süü suuruse hindamisel ka seda, kumb pool oli korruptiivse suhte initsiaator ehk antud juhul nagu prokurör oma taotluses rõhutas, oli initsiaatoriks Maanas.

Süüdistuse järgi võttis Maanas Postilt ajavahemikus 9. oktoobrist 2007 kuni 24. jaanuarini 2008 pistist sularahas ja soodustingimustega laenu näol kokku 117 900 krooni suuruse summa ulatuses.

Vastutasuna nõustas ja juhendas Maanas oma ametiseisundist tulenevate tööülesannete kaudu Posti ning Esmar Ehituse projektijuhte järjepidevalt taotluste ja avalduste esitamisel Tallinna linnavalitsusele.

AS Esmar Ehitust süüdistas prokurör selles, et juhatuse liige Post, kes tegutses firma huvides, on korduvalt lubanud ja ka andnud Maanasele pistist, et ta kasutaks oma ametiseisundit Esmar Ehituse huvides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles