Patustanud kohtunik läheb kaheks aastaks vangimajja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Viru maakohtu ja Viru ringkonnakohtu kohtunik Mihhail Komtšatnikov kuulas Harju maakohtu esimehe Helve Särgava otsust ilmetu näoga.
Endine Viru maakohtu ja Viru ringkonnakohtu kohtunik Mihhail Komtšatnikov kuulas Harju maakohtu esimehe Helve Särgava otsust ilmetu näoga. Foto: Peeter Langovits

Eile võttis endine kohtunik Mihhail Komtšatnikov Harju maakohtus omaks altkäemaksu nõudmise ja võtmise ning oli päri prokuröri nõutud karistusega.



Nüüd tuleb mehel järgmised kaks aastat trellide taga veeta.

Komtšatnikov (49), kes on 16 aastat lasknud käeraudus süüdistatavaid kohtusse konvoeerida, toodi eile ise kohtusse konvoiautos. Tugeva kehaehituse ja poolde selga ulatuva hobusesabaga Komtšatnikov näis pärast pooleteise kuu pikkust vangistust varasemast kõhnem ja vanem.

Koos Komtšatnikoviga võtsid kohtusaalis süüdistatavana koha sisse värvika kriminaalse tausta ja pika vanglastaažiga Vassili Satšuk ning esimest korda süüdistatava rollis olev kaevur Sergei Gromov. Komtšatnikovi süüdistas riigiprokurör Lavly Lepp korduvas altkäemaksu nõudmises novembris-detsembris 2009 ja raha vastuvõtmises, Satšukki ja Gromovit altkäemaksu vahendamises.

Raha keeruline teekond


Altkäemaksu küsis Viru maakohtu Narva kohtumajas õigust mõistnud Komtšatnikov Alajõe volikogu eksliikme tapmises süüdistatava Andrei Andrejevi kautsjoni vastu vabastamise ja soodsama kohtulahendi eest.

Prokurör Lepa sõnul algas raha liikumine kohtuniku suunas Andrejevi naisest Marinast, kes viis eelmise aasta 3. detsembril 100 000 krooni Satšuki kätte. Satšuk andis sellest 30 000 krooni Gromovile. Too omakorda näitas esimest osa rahapatakast Komtšatnikovile.

Paraku läks kuritegelik plaan untsu, sest kaitsepolitsei sai asjale jälile ja võttis järgmisel päeval kõik kolm altkäemaksuafääris osalenut vahi alla. Kolm päeva hiljem lasti Satšuk ja Gromov vabaks. 

Ent kuidas asi täpselt käis ja kes kapole juhtunust vihje andis, prokurör Lepp ei öelnud. Küll tuli kohtus välja, et kaitsepolitsei matkis kuritegu, salvestas selle ja sai kohtuniku vahelevõtmiseks kasutatud raha tagasi.

Kohtunikukarjääril kriips peal


Komtšatnikov ei vaielnud prokurör Lepale milleski vastu. Ta võttis süü omaks ja oli talle kokkuleppemenetluses pakutud kaheaastase vangistusega päri.

Pärast seda läks istungit juhtinud Harju maakohtu esinaine Helve Särgava kokkulepet vormistama. Poolteist tundi hiljem luges kohtunik kokkuleppe ette. Kõik need paarkümmend minutit seisis Komtšatnikov püstipäi ja vaatas keskendunult kohtusaali lakke. Satšuk ja Gromov hoidsid samal ajal paberilehti näo ees, et fotograafid neist pilti teha ei saaks. Meeste käed olid pikast pingutusest lõpuks nii väsinud, et värisesid nagu joodikul viina kallates.

Selle kuriteoga tõmbas Komtšatnikov oma kohtunikukarjäärile kriipsu peale. Miks ta ahneks muutus ja oma seni laitmatu eluga rappa läks, seda temalt kohtus ei küsitud. Ka seda mitte, kuidas ta oma enam kui 30 000-kroonise kohtunikupalgaga kuus elatud ei saanud.

Vangi läheb Komtšatnikov ekskohtunikuna, sest president vabastas ta 15. detsembril ametist. Kohtunikupensioni ta saama ei hakka, sest on süüdi mõistetud tahtlikus esimese astme kuriteos.

Aga Andrei Andrejev, kelle pärast kolm meest oma elu rikkusid, jäi eile trellide taha – kohus ei rahuldanud tema taotlust kautsjoni vastu vabaneda.

Karistused
•    Mihhail Komtšatov – kaheaastane vangistus, lisaks tuleb hüvitada kohtukulud
•    Vassili Satšuk – 250 päevamäära suurune rahaline karistus, mis on 15 500 krooni, lisaks tuleb hüvitada kohtukulud
•    Sergei Gromov – kolmekuine tingimisi vabadusekaotus 18-kuulise katseajaga, lisaks tuleb hüvitada kohtukulud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles