Vaarikasaak on mullusest viis korda suurem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaarika-tortiljakook..
Vaarika-tortiljakook.. Foto: Santa Maria.

Vaarikakasvatajad kinnitavad, et tänavu on saak väga hea, mullusega võrreldes vähemalt viiekordne.

Polli aiandusuuringute keskuse teadur Liina Arus ütles, et üks rikkaliku saagi põhjusi oli hea talv. «Aasta varem oli talv vaarikatele ebasoodne ja saak jäi viletsaks,» selgitas ta ajalehele

Sakala

.

 

Tartumaa Marjamaa talu peremees Tõnu Oks ütles, et kuigi kevadel oli pikalt põuda, tuli vihm õigel ajal ja päästis saagi.

«Tänavu on mullusega võrreldes vähemalt viis korda rohkem vaarikad,» nentis Oks, kes kasvatab vaarikaid 4,5 hektaril. Ta prognoosis, et suuremat saaki jagub turgudele järgmise nädala lõpuni.

Polli sordid on perspektiivikad

Liina Arus rääkis, et sadu võib saaki siiski mõnevõrra vähendada. «Vihma tõttu kipuvad marjad hallitama minema ja seenhaigused levivad kiiresti.»

Teaduri sõnul on Pollis aretatud häid vaarikasorte, eriti tõstis ta esile «Aitat».

«Ta on varavalmiv, suur ja ääretult saagikas, suurepärase maitsega ning teda on väga hea korjata,» kiitis Arus. «Minu tänavune tähelepanek näitab, et vihm ei tee talle nii palju liiga kui teistele sortidele. Inimesed küsivad selle istikuid palju, aga esialgu on meil neid vähe pakkuda.»

Turul oli kümmekond vaarikamüüjat

Eile oli Viljandi turul kümmekond vaarikamüüjat. Enamik neist on marju pakkunud läinud nädala lõpust. Kõik müüjad olid seda meelt, et tänavu on korralik vaarikasaak.

Maasikamüüjaid nappis, sest need marjad hakkavad põldudelt otsa saama. See-eest oli palju värskete kartulite, kurkide ja tomatite pakkujaid. Müüdi ka kirsse, musti sõstraid ja mustikaid.

Sürgavere mees Urmas Lihtsa pakkus mustikaid, kukeseeni, herneid ja metsmaasikaid.

Lihtsa ostab metsasaadusi Eesti eri nurkadest kokku ja müüb edasi. «Tihti sõidan päevas selleks kaheksasada kilomeetrit,» rääkis ta.

120 krooni eest kukeseente kilogrammi soovijaid oli tema müügileti ees mitu. «Kuhi peab kastidel peal olema, siis läheb kaup hästi,» lausus kaupmees, kui ta kahanevasse kasti seeni juurde kallas. «Seda müüginippi olen Soomes õppinud.»


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles