Sotsiaalminister arstidele: ravikulude suurendamine oleks liigse riskiga

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur
Sotsiaalminister Hanno Pevkur Foto: Raigo Pajula

Kuigi arstide liit pahandab haigekassaga, et see ei tühistanud ravikindlustuse tulusid suurendades ravihindade kärbet, ei tähenda aga uute numbritega eelarve seda, et kusagilt oleks raha juurde leitud.


Arstide liit teatas eelmisel nädalal pärast haigekassa eelarve kinnitamist, et kui ravikindlustuse tulusid suurendati viimasel hetkel 272 miljoni krooni võrra, siis oleks pidanud tühistama ka sügisese ravihindade kärpe.

Liidu kinnitusel vähendati ravihindu sügisel just seoses ravikindlustuse tulude vähenemisega ning nende hinnangul oleks haigekassa nõukogu hindu võinud praeguse eelarve järgi kuue protsendi asemel vähendada kaks protsenti.

Haigekassa nõukogu esimees sotsiaalminister Hanno Pevkur selgitas, et maksutulude numbri korrigeerimine ei tähenda seda, et kusagilt leiti raha juurde. «Jätkuvalt on haigekassa eelarve 2010. aastal tehtud suure puudujäägiga, ehk täpsemalt üle 300 miljoni krooni,» ütles Pevkur.

Nõukogu oli eelarve kinnitamisel ministri sõnul selgelt seda meelt, et ravikulude suurendamine oleks liigse riskiga, kuna aasta miinus on niigi väga suur ja puudujäägi suurendamine võib tähendada ebasoodsaid otsuseid ravikindlustuses aasta kestel. «Arvestades ka tööturul toimuvat, pidas nõukogu õigeks jätta jaotamata tulemi kasutuselevõtus mõõdukas varu, et aasta kestel ei oleks vaja vähendada haiglatega sõlmitavaid lepinguid käesolevaks aastaks.»

Pevkur sõnas, et pigem tuleb olla ettevaatlik ja säilitada raviteenused vähemalt samas mahus, mis 2009. aasta lõpus.

«Ära ei tohi siiski unustada ka seda, et näiteks ambulatoorses vastuvõtus ja hooldusravis nähakse aastaks isegi rohkem ravijuhtusid võrreldes eelmise aastaga. Ehk lühidalt -kui sotsiaalmaksu laekub eelarves planeeritust kehvemini, on olemas võimalus lepingutega võetud kohustused raviasutuste ees täita ja pole vaja teostada täiendavaid kärpeid,» rääkis Pevkur.

Minister selgitas veel, et haigekassa lähtub eelarve projekti ette valmistades nõukogu poolt kinnitatud nõuetest. 2010. aasta eelarve projekti ettevalmistamise nõuded kinnitati 18.septembril ja sel hetkel võeti sotsiaalmaksu laekumise tuludeks aluseks rahandusministeeriumi suvine majandusprognoos.

Haigekassa eelarve 2. ja 3. lugemise vahepeal võttis riigikogu vastu 2010. aasta riigieelarve seaduse, kus sotsiaalmaksust oodatav tulude laekumine prognoositakse suuremana kui haigekassa eelarves oli algselt planeeritud.

«Arvestades asjaolu, et haigekassa eelarve number maksutulude osas peaks lähtuma riigieelarve seadusest, korrigeeriti ka haigekassa eelarves kolmanda lugemise käigus maksutulude numbrit,» kinnitas sotsiaalminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles