Bulgaaria pidurdab volinike valimist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumjana Želeva oli eile sunnitud sotside kriitikale alla vanduma.
Rumjana Želeva oli eile sunnitud sotside kriitikale alla vanduma. Foto: Reuters/ScanPix

Uue ja efektiivsema Euroopa Liidu toojana reklaamitud Lissaboni lepe nõudis eile vist oma esimese ohvri – eurosaadikute küsitlusel küsitava  tasemel vastuseid andnud Bulgaaria volinikukandidaat Rumjana Želeva tagandas ennast.


Loomulikult ei pruukinud Želeva tagasiastumise põhjuseks olla otseselt uus lepe, kuid samas tuleb tunnistada, et just see dokument annab europarlamendile lisajõudu hambaid näidata ning just Želeva kandidatuuri pärast seati kahtluse alla kogu Jose Manuel Barroso uue Euroopa Komisjoni kinnitamine europarlamendis.

Hoolimata äpardunud esinemisest saadikute küsitlemisel ja kahtlustest bulgaarlanna pereäri kohal seisid tema taga esialgu nii tema aatekaaslased europarlamendi suurimast ehk konservatiivide fraktsioonist kui ka samasse ideoloogilisse gruppi kuuluv portugallasest komisjoni president Barroso.

Europarlamendi suuruselt teine sotsialistide fraktsioon, kolmandal kohal olevad liberaalid, rohelised ning veel eelmises parlamendis ülejäänud konservatiividega samasse fraktsiooni kuulunud Euroopa Konservatiivid ja reformistid aga kuulutasid, et keelduvad Želevat volinikuks kinnitamast.

Eile teatas Želeva, et loobub nii volinikuks kandideerimisest kui ka oma praegusest ametist Bulgaaria välisministrina. «Palun võtke vastu minu tagasiastumisavaldus kõigilt minu praegustelt kohtadelt ning algatage vajalikud protseduurid, et võtta tagasi minu kandidatuur eurovoliniku kohale,» palus Želeva Bulgaaria peaministrile Boiko Borissovile saadetud kirjas.

Sofia omakorda andis eile teada, et pakub eurovoliniku kohale teist daami – praegust Maailmapanga asepresidenti Kristalina Georgijevat.

56-aastane Georgijeva on Maailmapangas töötanud aastast 1993 ning sai pärast seal mitmel kohal töötamist tunamullu organisatsiooni presidendi Robert Zoelli­cki enda valitud asepresidendiks.

Sofia sujuvat otsust kandidaati vahetada tervitas eile ka Barroso, kes veel pärast eelmisel nädalal aset leidnud kuulamist vankumatult Želevat toetas.

Esialgsete plaanide järgi pidanuks möödunud nädala esmaspäeval Brüsselis alanud eurovolinike kuulamine lõppema eile Strasbourgis. Nüüd venib kuulamine teise bulgaarlanna lavaleastumise tõttu pikemaks.

Bulgaarlaste kandidaadivahetuse tõttu tunnistas konservatiivide fraktsiooni prantslasest juht Josef Daul eile, et esialgu plaanitud 26. jaanuaril europarlament uut komisjoni ilmselt ametisse ei kinnita. Daul meenutas, et kui ülejäänud kandidaadid said ülekuulamisteks valmistuda kuus nädalat, siis Georgijevale peaks andma vähemalt kaks nädalat.

Kuigi volinikukandidaatide kuulamiste alguses ELi välisesindajaks kandideerivat Briti leiboristi Catherine Ash­tonit tagasihoidliku esinemise tõttu tabanud kriitikatuli on jäänud nüüd Želeva nõrgema esinemise varju, ei jätnud Daul eile portaalile EUobserver siiski mainimata, et Ashton ei läinud maavärinast laastatud Haitile ELi esindama.

Ning konservatiivide fraktsiooni nimel volinikukandidaatide kuulamiste eest vastutav Ungari eurosaadik Jozsef Szajer ei jätnud meenutamata veel kolme volinikukandidaadi mitte just muljetavaldavat esinemist.

Üks neist oli Soome staažikas eurovolinik Olli Rehn, kelle nõrkuse tõi möödunud nädalal välja ka sotside fraktsiooni austerlasest asepresident Hannes Swoboda. Lisaks liberaalist Rehnile märkis Szajer kehvalt esinenutena ära ka veel ühe liberaali, hollandlanna Neelie Kroesi, ning kreeklannast sotsi kreeklanna Maria Damanaki.

Uue Euroopa Komisjoni volinikukandidaatide nimekiri

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles