Ringkonnakohus ei luba Ardi Šuvalovit enneaegu vanglast välja

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ardi Šuvalov.
Ardi Šuvalov. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja.

Tartu ringkonnakohus jättis täna muutmata Tartu maakohtu määruse, millega ei vabastatud endist kohtunikku Ardi Šuvalovit (45) tingimisi enne õiget aega talle mõistetud vangistusest.


Šuvalov vaidlustas maakohtu määruse ringkonnakohtus.



Ringkonnakohus ei nõustunud Šuvalovi esitatud määruskaebuses väidetuga, et maakohus on ennetähtaegse vabastamise otsustamisel ebaõigesti kohaldanud ja tõlgendanud toimepandud kuriteo asjaolusid. Ringkonnakohtu hinnangul on maakohus õigesti käsitlenud kuriteo toimepanemise asjaolusid laiemalt, kui seda on kuriteo koosseisulised asjaolud, teatas Tartu ringkonnakohus.



Ringkonnakohtu põhjenduste kohaselt oli Šuvalov nimetatud kohtunikuks ja tõotanud jääda ustavaks Eesti vabariigile ja tema põhiseaduslikule korrale ning mõista õigust oma südametunnistuse järgi kooskõlas põhiseaduse ja seadustega. Šuvalov püüdis aga südametunnistuse järgi õigusemõistmise asendada varalise kasu saamisega. Kohtuniku ebaausus, seda enam kuritegelik ebaausus riivab raskelt usaldust erapooletu õigusemõistmise ja riigi vastu tervikuna. Sellistel asjaoludel toimepandud altkäemaksu võtmise katse ei anna ringkonnakohtu hinnangul piisavalt alust praegusel ajal Šuvalovi enneaegseks vabastamiseks.



Samuti ei nõustunud ringkonnakohus Šuvalovi arvamusega, et tema karistusest tingimisi ennetähtaegse vabastamise läbivaatamisel rikuti tema kaitseõigust. Šuvalov leidis, et kuna asja arutati Tartu vangla ja Tartu kohtumaja vahel toimivate audio-videosüsteemide abil kaugkohtuistungina, ei võimaldanud selline osavõtt kohtunikul asja objektiivselt arutada ja kinnipeetaval puudus vanglas viibides võimalus reaalselt istungist osa võtta. Ringkonnakohus leidis, et kaugkohtuistungiga oli süüdimõistetu osavõtt kohtuistungist piisavalt tagatud. Samuti ei olnud Šuvalovil maakohtus mingeid etteheiteid selliselt läbiviidava kohtuistungi kohta.



Ardi Šuvalov tunnistati Viru maakohtu 31. jaanuari 2008 otsusega süüdi kohtunikuna altkäemaksu võtmise katses ja teda karistati kolme aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega. Viru ringkonnakohtu 28. märtsi 2008 otsusega jäeti maakohtu otsus muutmata ning kohtuotsus jõustus 9. juunil 2008 Riigikohtu kriminaalkolleegiumi kohtumäärusega. Šuvalovile mõistetud karistuse kandmine algas 9. septembril 2008 ja see lõppeb täielikul ärakandmisel 7. märtsil 2012.



Tartu ringkonnakohtu määrus on lõplik ja edasikaebamisele ei kuulu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles