Viimsi vald sai lõpuks 2010. aasta eelarve paika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi vallavanem Haldo Oravas.
Viimsi vallavanem Haldo Oravas. Foto: Peeter Langovits

Viimsi vallavolikogu võttis teisipäeval vastu valla 2010. aasta eelarve, mille mahuks kujunes 278,8 miljonit krooni. Eelarvele lisandub kuu aja pärast riigi eelarvest tasandusfond umbes 30 miljonit krooni, mis on suures osas mõeldud haridustoetuseks.


«2010. aastal seisavad kõik kohalikud omavalitsused silmitsi faktiga, et jätkuvalt langevad üksikisiku tulumaksu laekumised, mis on tavapäraselt eelarve suurim tuluallikas,» ütles Viimsi vallavanem Haldo Oravas. «See puudutab ka Viimsi valla eelarvet, kuhu on tänavu planeeritud tulumaksu laekumisi 175 miljonit krooni ehk 14 protsenti vähem kui mullu. Õnneks on see näitaja meil oluliselt parem kui paljudel teistel valdadel, kus üksikisiku tulumaksu tulu langeb hinnanguliselt rohkem kui viiendiku võrra. Teisalt on eelarve tasakaalus, tagab hoolimata rasketest majandusoludest valla jätkusuutliku arengu ning saame teha ka vajalikke investeeringuid.»

Oravas tõdes, et eelmine aasta kujunes vallale edukamaks kui eelarve tulupoole algne prognoos ette nägi ning kõigi märkide järgi pole tänavugi realistlikult toimetades valla rahakotile suuri või ootamatuid tagasilööke oodata.

Viimsi vallavolikogu rahanduskomisjoni esimehe Aivar Sõerdi sõnul pidid eelarve koostajad tegema raskeid otsuseid, viies sisse kärpeid eranditult kõigis valdkondades.

«Eelarvet läbib punase joonena volikogu poolt aastateks 2010-2014 kinnitatud finantsplaani eesmärkidest kinnipidamine, mille tulemusel väheneb valla võlakoormus praeguselt oluliselt kõrgemalt tasemelt seaduses ettenähtud 60 protsendini eelarvemahust,» märkis Sõerd.

Ta lisas, et eelarve on koostatud tasakaalukalt, arvestatud on sellega, et vald suudaks täita oma kohustusi ja pikemaajalisi arengueesmärke, et oleks tagatud heatasemeline elukorraldus ja elukvaliteet vallas ning jätkuks haridus- ja sotsiaalobjektide ning infrastruktuuride arendamine ka tulevikus.

Viimsi valla 2010. aasta eelarves moodustab ligemale 55 protsendiga suurima osa haridus- ja noorsootöö kulu. Üldvalitsemiskulud on 45,1 miljonit krooni, kuid sellel real kajastatakse ka ligi 10 miljoni suurust reservfondi ja laenudega seotud intressimakseid 12,7 miljonit krooni. Eelarves on osakaalult kolmandal kohal kultuuri- ja spordivaldkond 25,2 miljoni krooniga. Vallavalitsuse kulud on langenud üle seitsme protsendi, ulatudes tänavu 20,6 miljoni kroonini.

Viimsi vald lõpetas eelmise aasta positiivse tulemiga, maksutulusid laekus planeeritust rohkem ning osa kulutusi suudeti ökonoomsemalt ära teha. Kokkuvõttes ulatus valla eelarve ülejääk mullu 36,3 miljoni kroonini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles