Leht: riigikaitsjad osalesid natsipidudel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Teinonen
Risto Teinonen Foto: Repro

Tänane

Eesti Ekspress

kirjeldab, kuidas rida riigiametnikke osalesid paari aasta eest kaitsepolitsei huviorbiidis oleva Risto Teinoneni korraldatud nn natsitähtpäevade tähistamisel ning märgib, et kapo lõpetas uurimise 2008. aastal kedagi kohtu alla andmata.


Artiklis nimetatud kaitseväe värbamiskeskuse peaspetsialist Janno Isat tunnistas Postimees.ee'le, et on elu jooksul omal vabal ajal külastanud väga paljusid erinevaid üritusi. «Kuid see ei tähenda, et jagaksin kõigi nende korraldajate maailmavaadet,» sõnas ta.

Isati kinnitusel osales ta Teinoneni üritustel uudishimust, kuid artiklis toodud perioodil (2006-2007) ei töötanud ta üheski riigiasutuses.

Valitsuse infonõunikuna töötav Uku Arold ütles, et tema ei ole osalenud ühelgi ajalehes kirjeldatud üritusel (nii on kirjas ka viidatud artiklis - toim), kuid tunneb Risto Teinoneni juba 2003. aastast. «Teinonen kuulus mõnda aega samasse akadeemilisse üliõpilasorganisatsiooni, mille liige ka mina olen. Kui seoses õppetööga pikemalt Tartus viibisin, suhtlesin paljude teiste inimeste seas ka temaga. Viimastel aastatel ei ole lähemalt suhelnud.»

Kolmas artiklis nimetatud riigiametnik - kaitseliidu peastaabi pressijaoskonna spetsialist Dein-Tom Tõnsing kinnitas, et jutt sellest, nagu ta oleks külastanud Teinoneni korraldatud üritusi, ei vasta tõele.

Kaitsepolitsei hinnangul on kirjutisega püütud jätta mulje, et dokumendid ja nimed on lekitatud kapost.

«Selgituseks juhime tähelepanu, et R. Teinoneni haldusasjas kaitsepolitseiameti vastu olid kohtumaterjalide hulgas kriminaalasjas ülekuulatud isikute ütlused ja muud tõendid, mis kajastasid R. Teinoneni tegevust. Artikli autor Tarmo Vahter on nimetatud dokumentidega käinud tutvumas Tallinna halduskohtus.»

Tarmo Vahter pöördus kaitsepolitseisse kõnealuse artikli koostamisel. Kapo juhtis ajakirjaniku tähelepanu asjaolule, et materjalid pärinevad kohtutoimikust ning nende päritolule oleks korrektne viidata ka artiklis. «Kahetsusväärselt ajakirjanik seda ei teinud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles