Taagepera: kas Eestis valitseb vaeste valgete sündroom?

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taagepera oma kabinetis Tartu Ülikooli sotsiaalteaduskonna majas.
Rein Taagepera oma kabinetis Tartu Ülikooli sotsiaalteaduskonna majas. Foto: Lauri Kulpsoo

Politoloog Rein Taagepera sõnul võib kõrvutada eestlaste sallimatust mustanahaliste suhtes ja USAs tuntud vaeste valgete sündroom.


«Muukeelsete sissetung Eestisse oli möödunud poolsajandil nii räige, et vastureaktsioon on loomulik,» rääkis Taagepera Postimees.ee'le.

«Omapärane aga on see, et eriti tugev on vastuseis mustanahalistele, kes eesti keelt küll rohkem ei ohusta, kui valgenahalised seda on teinud,» lisas politoloog.

«Võib-olla tunnevad balti parunite kunagiste orjade järglased, et nahk on ainus, mis meid just nagu tõstab kõrgemale kunagiste orjade järeltulijaist mujal. USAs on samalaadset nähtust nimetatud vaeste valgete sündroomiks.»

See, et Eestis ei sallita ka mujalt kui Nõukogude Liidust sisserändajaid, tuleb Taagepera sõnul sellest, et märgatav osa senistest sisserändajatest pole veel selle maa keelt ära õppinud. «Ei soovita keeleoskamatute hulka veelgi tõsta.»

Viltu lähevad tema sõnul tunded siis, kui irisetakse nende kallal, kes eesti keelt vigaselt räägivad - viimased ju katsuvad eesti keelt rääkida.

Taagepera lisas, et võõravihkajad ei ole ka oma maa laste suhtes eriti sõbralikud ega kasvata neid eriti hoogsalt juurde. «Vihkajad kalduvad vihkama kõiki, iseennast kaasa arvatud.»

Rein Taagepera saatis Postimees.ee'le ka luulesalmi

Maa täidetakse lastega, ei tea veel, kelle lastega,
kuid igatahes lastega, ei tühjaks jäeta ükski maa.

No kelle lapsed need siis on? Eks need, kel praegu lapsed on,
Ükskõik, kus nendel lapsed on ja kus nad ise praegu on.

Ükskõik, kus praegu ollakse, kus tühi, sinna tullakse
ja täidetakse tühi maa, kui oma lapsi maa ei saa.

Ei aita piiri okastraat, ei seadus ega magistraat,
sest pärijaks on ikka laps - kas oma laps või võõras laps.

Samal teemal! Vähem viha, rohkem lapsi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles