Järgmiseks aastaks kerkib Nõmmele Glehni mälestusmärk

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Simsoni ehk Seaküla Simsoni võidutöö kavand.
Aivar Simsoni ehk Seaküla Simsoni võidutöö kavand. Foto: Nõmme LOV

Tallinna linnavolikogu haridus- ja kultuurikomisjon toetas ühehäälselt otsuse eelnõud, millega antakse linnavalitsusele ülesanne püstitada järgmise aasta 12. novembriks mälestusmärk Nõmme rajajale Nikolai von Glehnile.


Nõmme Heakorra Selts, linnaosavalitsus ja Nõmme muuseum korraldasid eelmise aasta alguses Nõmme linna rajaja Nikolai von Glehni ausamba ideekavandi võistluse, mille võitis Aivar Simsoni ja Kalev Lepiku võistlustöö.

Nõmme linnaosavanema Rainer Vakra sõnul on Glehni ausammas kavandatud Mustamäe veerule jalakäijate silla lähedusse. «Ajalooline Nõmme linna süda - kultuurikeskus, Nõmme turg ja ausamba juurde kujundatav Nõmme lipu väljak moodustaksid omaette terviku, kus tähtpäevadel saaks läbi viia tseremooniaid. Mälestusmärgi maksumuseks kujuneb umbes 1,5 miljonit krooni,» rääkis Vakra.

Heakorra seltsi eestvõttel kogutakse kuju rajamiseks ka annetusi. Praeguse seisuga on mälestusmärgi rajamise toetamiseks kogutud vabatahtlike annetustena veidi üle 30 000 krooni. Selle aasta esimesel linnavolikogu istungil, mis toimub järgmisel neljapäeval, otsustavad linnavolinikud, kas linn toetab seltsi algatust ning lisaks vabatahtlike annetustele toetab ausamba püstitamist ka linnaeelarvest.

«Pärast Nõmme Ema skulptuuriga purskkaevu rajamist Nõmme keskusesse ei ole Nõmme linnaosa territooriumile juba aastaid paigaldatud avatud linnaruumi kaunistavaid monumentaalkunstiteoseid. Nikolai von Glehn on ajalooliselt tähtis isik nii Nõmmele kui ka Tallinnale tervikuna ning tema mälestusmärk oleks ilus tähis tema elutööle,» rääkis Vakra.

2011. aastal möödub 85 aastat Nõmmele linnaõiguste andmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles