«Olukorrast riigis»: ametiühingute käitumine Eestis on koomiline

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingute keskliidu juht Harri Taliga piketil.
Ametiühingute keskliidu juht Harri Taliga piketil. Foto: Peeter Langovits.

Ajakirjanikud Anvar Samost ja Kalle Muuli tõdevad, et Eestis on ametiühingute käitumine pigem koomiline ning nad on võimetud töötajate huvisid tõhusalt kaitsma.

«Minu arust ametiühingute käitumine on Eestis aastaid olnud koomiline, et mitte öelda imelik,» ütles Anvar Samost tänases Raadio2 saates «Olukorrast riigis». Ta kommenteeris nõnda olukorda, kus Tallinna Autobussikoondis kavatseb bussijuhtide palka kümme protsenti kärpida, kuid transporditöötajate ametiühing ei kavatsegi streigiga ähvardada.

«Miks transpordi ametiühing ei ähvarda Tallinna linnavalitsust streigiga?» küsis Samost. «Mina ei saa aru, kelle huvisid ametiühing esindab.»

Kalle Muuli arvas, et ametiühingute käitumise taga on vähemalt osalt võimetus. «Minu meelest ametiühing ei ole võimeline läbi viima ühtegi tõhusat streiki,» ütles ta.

Muuli sõnul näitas ametiühingute keskliidu juht Harri Taliga ennast viimase, töölepinguseaduse vastu korraldatud streigi juures tõeliselt mannetu organiseerijana. «Mina kujutan ette, et kui Edgar Savisaar oleks ametiühingute eesotsas, siis meil oleks iga päev Toompeal laulupidu koos lippude ja loosungutega,» lisas ta.

Muuli sõnul oli Taliga käitumine imelik ka nüüd, kui ta Töötukassa skandaalse meenetehanke kohta ütles, et helkurid võivad päästa töötute elu.

Muuli ja Samosti hinnangul on ametiühingute võimetuse põhjuseks nii sostiaaldemokraatide sabaliputajaroll Tallinna linnavalitsuses kui ka reaalse ähvardusjõu puudumine, millest tööandjad on ammu aru saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles