Ühiskonnaõpetuse uued teemad ulatuvad SMS-laenudest karjäärivalikuni

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühiskonnaõpetuse õpik.
Ühiskonnaõpetuse õpik. Foto: Margus Ansu.

Uue õppekava järgi ühiskonnaõpetust õppima hakkavad noored saavad muuhulgas teada nii SMS-laenudest, interneti ohtudest, inimkaubandusest kui karjääriplaneerimisest.

Sel nädalal riigikogus toimunud õppekavade arutelul selgitas sotsiaalainete ainevaldkonna juht Mare Oja, et põhikooli ühiskonnaõpetuse tundides tutvub õpilane oma lähiümbruse sotsiaalsete suhete süsteemiga. «Käsitelu keskmes on inimesed meie ümber, kool ning õpilase kodukoht,» ütles Oja.

«Täiendatud kontseptsiooni kohaselt on aine keskmes õpilane, kes eakohaselt suhtleb erinevate ühiskonna institutsioonidega vastavalt oma huvidele ja võimalustele,» ütles Oja, kelle sõnul õpetatakse noorele, kes pole veel hääleõiguslik, kuidas ta saab siiski ühiskonnas aktiivne olla.

Uued teemad põhikooli ühiskonnaõpetuse ainekavas on SMS-laenud, pangakaardi ja interneti kasutamine ning ohud, intellektuaalomandi kaitse, vabatahtlik tegevus ja noorsoo-organisatsioonid, kodanikuühiskond ja noorteprojektid, teadlik ja säästev tarbimine, isiklik majanduslik toimetulek, ajakirjandus, teised rahvused ja kultuurid jne.

Gümnaasiumi ühiskonnaõpetuse sisu kujundamisel lähtuti Oja sõnul tänapäeva nõuetest, nagu kohandumine muutustega, avatus, loov käsitlemine ja elukestev õppimine. «Ainekavasse lisati teemasid, mis on tänase ühiskonnaliikme jaoks aktuaalsed,» ütles ta.

Nii hakkavad gümnaasiumiõpilased Oja sõnul tutvuma teemadega, nagu kaasaja ühiskonna iseloomustus, illegaalne kaubandus, inimkaubandus, lapstööjõud, karjäärivalik ja aktiivne osalus majanduselus jne.

Õpetaja peab Oja sõnul aga lisaks õppekavas järje ajamisele operatiivselt reageerima ka Eestis ja maailmas toimuvale ning seda tunnis õpilastega arutama.

Üleminek uutele õppekavadele algab 2011/2012. õppeaastal esialgu põhikooli 1., 4. , 7. klassides. Õppekava terviklik rakendustähtaeg on seatud 2013/2014. õppeaastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles