Põhiseaduskomisjon ei toeta võidusamba uurimiskomisjoni loomist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas
Vabadussõja võidusammas Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu põhiseaduskomisjon ei pidanud vajalikuks Vabadussõja võidusamba rajamise asjaolude uurimiseks ajutise komisjoni moodustamist, sest sellega tegelevad niigi pädevad institutsioonid.

Komisjoni esimees Väino Linde ütles, et uue komisjoni loomist ei toetatud seetõttu, et teemaga on tegelenud riigikontroll, kes on lubanud oma auditi lõpetada pärast seda, kui võidusamba valgustusega kõik küsimused on lahendatud.

«Uurimiskomisjoni moodustamiseks peavad olema kindlad põhjused: me peaksime arvama, et teisi uurimisorganeid poliitiliselt kuidagi survestatakse, näiteks riigi täitevvõimu korraldaja poolt, aga praegu küll ei ole riigikontrollile, prokuratuurile ega politseile küll mingites küsimustes survet avaldatud,» selgitas Linde.

«Küsimus ei ole selles, kas meile see sammas meeldib või mitte või kas tunnistame, et samba rajamisega on probleeme esinenud. Need ei ole need küsimused, mis peaksid parlamendis niisuguse poliitilise jututoa tasemel lahendatud saama.»

Seetõttu teeb põhiseaduskomisjon riigikogu täiskogule ettepaneku uurimiskomisjoni moodustamist mitte toetada. Küsimus tuleb parlamendi istungil arutusele 16. veebruaril.

Ettepaneku sellise komisjoni moodustamiseks tegid Rahvaliidu ja Keskerakonna fraktsioonid, sooviga selgitada välja kõik asjaolud, miks mullu suvel avatud Vabadussõja võidusammas ei ole ikka töökorras ega täida oma väärikat ülesannet pealinna esindusväljakul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles