Eelnõu lubab koostada abivajajate andmeregistri

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Riigikogu sotsiaalkomisjonis täna arutlustel olnud eelnõu paneb aluse sotsiaalteenuste ja -toetuste andmeregistrile, mis lubaks igale abivajajale senisest isiklikumalt läheneda.


Andmeregistri peamiseks kasutajaks on eelnõu seletuskirja järgi kohalikud omavalitsused, samuti maavalitsused ja sotsiaalministeerium ning teatud juhtudel ka sotsiaalteenuste osutajad. Lisaks klienditööle loob loodav andmeregister võimalused sotsiaalteenuste ja toetuste ning muu abi osutamise alase teabe ja statistika kogumiseks ning analüüsimiseks, mis võimaldab teha kohalikke, regionaalseid ja riiklikke hoolekandepoliitilisi otsuseid.

Sotsiaalkomisjoni liige ja eelnõu eest vastutav riigikogu liige Liisa Pakosta sõnul tingis registri loomise puudulik ülevaade abivajaja tegelikest vajadustest. «Kui omavalitsus hakkab nende poole pöördunud abivajajat aitama, siis on kõigile kasulikum, kui silme ees on tervikpilt inimese tegelikust seisust,» ütles Pakosta. «Ning see info käib temaga kaasas, olenemata tema elukohast.»

Register aitab vähendab pettuste ohtu ja aitab omavalitsustel paremaid lahendusi pakkuda. «Inimene ei pruugi taibata kõigi oma hädade kohta abi küsida. Kui ta on näiteks töötu ja tal on väikesed lapsed, siis sotsiaaltöötaja peaks kogu seda pilti nähes teadma, et kas on veel midagi pakkuda.»

Komisjon puutus kokku ka isikuandmete kaitsega ning see leidis Pakosta kinnitusel tänasel istungil lahenduse. «Siin oli tehnilisi küsimusi - ehk andmekaitse inspektsioon osutas mõnedel punktidele, mis seal eelnõus olid ja need said lahenduse.»

Sotsiaalhoolekande seaduse muutmise seaduse eelnõu läheb kolmapäeval teisele lugemisele.

Registri kasutusele võtmine on eelnõu kohaselt kavandatud 1. aprillist 2010. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles