Lotman, Reps ja Saar said ENPAs ametid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee (ENPA).
Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee (ENPA). Foto: ENPA

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) keskkonnakomitee esimeheks valiti Eestimaa Roheliste liige Aleksei Lotman, kodukorrakomitee valis täna Strasbourgis oma aseesimeheks sotsiaaldemokraat Indrek Saare, riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Mailis Reps sai aga liberaalide ja demokraatide fraktsiooni (ALDE) peasekretäriks.

Peasekretär on parteigrupi presidendi esimene asetäitja ning vastutav 10 aseesimehe ja büroo töö koordineerimise eest, vahendas riigikogu Keskerakonna fraktsiooni pressiesindaja.

Liberaalide ja demokraatide fraktsioon on liikmete arvult kolmas poliitiline jõud konservatiivide ja sotsialistide järel.

Mailis Reps valiti ka Euroopa inimõiguste kohtu uute kohtunike valimiskomisjoni liikmeks. Eesti kandidaadid järgmisel Euroopa inimõiguste kohtu kohtunike valimistel on Mai Hion, Allar Jõks ja Julia Laffranque.

Enda valimise kohta ütles Indrek Saar, et see on suur tunnustus Eesti delegatsiooni senisele tööle, kuna taolisi positsioone täidavad reeglina staažikad poliitikud, kes on pikalt töötanud nii koduparlamendis kui parlamentaarsel assambleel, vahendas riigikogu pressiesindaja.

«Nendega võrreldes olen mina oma 2,5-aastase ENPA kogemusega päris poisike,» tõdes Saar.

ENPA kodukorrakomitee peamisteks ülesanneteks on hinnata erinevate poliitiliste algatuste vastavust assamblee kodukorrale ja teha vajadusel ettepanekuid
protseduurireeglite muutmiseks. Alates tänasest juhib komiteed Saksamaa kristlike demokraatide esindaja Holger Haibach.

Saare sõnul on ka ENPAs olemas poliitiline surve tõlgendamaks kodukorra reegleid nii, nagu see parasjagu poliitiliselt kasulik on.

«Siiski peab organisatsiooni kasuks ütlema, et siin ei kohta sellist poliitkünismi, nagu harrastas riigikogu põhiseaduskomisjon, kui ta haakis valimisseaduse muudatused võrdõiguslikkuse seaduse sappa,» vahendas riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni pressiesindaja Saare sõnu.

Lotman valiti täna ENPA keskkonna-, põllumajandus- ja regionaalasjade komitee esimeheks. Nimetatud komitee tegeleb keskkonna, maaelu ja regionaalarengu
küsimustega. Komiteel on 4 alamkomiteed: säästva arengu alamkomitee, kohaliku ja regionaalse demokraatia alamkomitee, põllumajanduse ja toidu alamkomitee ning Euroopa auhinna alamkomitee.

Komisjoni menetluses on hetkel 15 raportit, sh ka raport Berni konventsiooni rakendamisest, mille raportööriks on algatajana Aleksei Lotman. Lotmani sõnul jõuab ENPA selle istungjärgu ajal täiskogusse raport bioloogilise mitmekesisuse ja kliimamuutuste seostest.

Eile valis assamblee üheks asepresidendiks tagasi ENPA Eesti delegatsiooni juhi, konservatiive esindava Andres Herkeli. ENPA-l on 19 asepresidenti ja need valitakse igal aastal uuesti, Eesti delegatsioonile kuulub see positsioon teist aastat järjest.

Esmaspäevast reedeni toimuvast ENPA 2010. aasta istungjärgu esimesest istungist võtavad osa veel Andres Herkel, Mailis Reps, Aleksei Lotman ja Silver Meikar.

Eesti osaleb ENPA töös 1991. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles