Kivirähk: pikk võimulolek teeb loiuks

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kivirähk
Juhan Kivirähk Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Sotsioloog Juhan Kivirähk nõustub Anvar Samosti arvamusega, et pikaajaline võimulolek muudab partei loiuks ja konservatiivseks.


«Selleks see demokraatlik võimude vaheldumine ongi välja mõeldud,» märkis Kivirähk.

Tema sõnul toimusid Reformierakonnas olulised muutused enne viimaseid valimisi, mille erakond ka uhkelt võitis. «Selleks, et saada nii suurt häältesaaki, tuleb paratamatult muutuda veidi populistlikumaks. Mõlemad meie kaks suuremat erakonda - Keskerakond ja Reformierakond jälgivad väga täpselt rahva meelsust kumbki omas nišis ja püüavad võtta selliseid positsioone, mis võimalikult paljudele meeldiks,» rääkis Kivirähk.

Eesti ühiskonna uuendusmeelsus ja valmisolek reformideks on Kivirähki hinnangul paratamatult oluliselt langenud. «Kui avalikku arvamust uurida, siis ilmselt koolide lahutamist ei ole väga toetatud ja eks ka haldusreformi suhtutakse skeptiliselt. Võiks öelda, et nad vastavad rahva ootustele. Ja seda näiteks just ongi IRL ja Mart Laar kritiseerinud, et mõnikord tuleb teha ka ebapopulaarseid otsuseid,» ütles Kivirähk.

Anvar Samost kirjutas tänase Postimehe arvamusküljel, et Reformierakond ei ole viimasel ajal ennast näidanud eriti reformimeelse parteina. Samost märkis, et pikka aega võimul olnud erakonnale on status quo säilitamine nii oluline, et mingeid suuremaid muutusi ei taheta teha. Ning toob eelmisest nädalast näiteks haldusreformi, haridusereformi ja elektrituru avamise, mis kõik põrkusid Reformierakonna vastuseisule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles