Keskerakond laitis Võidusamba-saagat

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Sepp
Evelyn Sepp Foto: Peeter Langovits

Keskerakondlasest parlamendiliige Evelyn Sepp tõi eelmise aasta poliitilise kultuurituse eredamate näidetena esile Võidusamba rajamise ja katse lülitada Tallinna linnaosade ja valimisringkondade liitmine võrdõiguslikkuse seadusesse.


Sepp nentis, et Eestil on olnud erinevaid aegu ja aastad pole ühesugused. «Kuid sama kiiresti, nagu kasvab valitsuse soov salastada, käskida-keelata-puua ja lasta, kasvab lumepallina ka nõmeduse hulk Eesti avalikus ruumis, sealhulgas poliitikas,» märkis ta.

Kahetsusväärsete näidete tippu võiks Sepa sõnutsi kuuluda Võidusamba saaga. «Selle puhul muutus peamiseks poliitikute egotripp, mis pimestas kõik palved ja nõuanded, seda protsessi vähegi professionaalselt juhtida. Tulemuseks on lakkamatu skandaalide rida alustades ebaprofessionaalsusest, arutust kulutamisest ja lõpetades riikliku alanduse ja korruptsioonihõnguga ning mille kõige lõpptulemuseks on seni sammas, millega enamikule Eesti inimestest ei seostu ühtegi positiivset väärtust ja mis ei liida ega mälesta, vaid lahutab Eesti inimesi,» rääkis Sepp.

Teise näitena tõi ta katse lülitada Tallinna linnaosade ja valimisringkondade liitmine soolise võrdõiguslikkuse seadusesse. «Rain Rosimannuse ja Urmas Reinsalu väike gambiit linnaosade ja valimisringkondade küsimuse liitmisel soolise võrdõiguslikkuse seadusesse naeruvääristas kogu Eesti parlamentaarset kultuuri ja eelkõige valijaid,» ütles Sepp.

Katse lõppes presidendi sekkumisega, kes jättis seaduse välja kuulutamata. «Kuid see ei ole lihtsalt üks lehekülg parlamendi näotutes päevauudistes, vaid räägib nimetatud härrade moraalsetest tõekspidamistest, nende algatuse heaks kiitnud parteide suhetest Eestisse ja Eesti Vabariigi Põhiseadusesse.»

Tunnustamisväärse näitena tõi Evelyn Sepp ETV hea tahte teha regionaalseid valimisdebatte. «Seal tähtsustati kohaliku elu küsimusi, kandidaate ja valikuid.»

Postimees.ee uuris parteidelt, mida nemad peavad möödunud aasta kõige paremaks näiteks poliitilisest kultuurist ja mida poliitilisest kultuuritusest. Poliitiline kultuur oli läbiv teema eilsel Postimehe arvamusliidrite lõunal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles