Riigikohus hakkab Mutli kinkekaardi vaidlust arutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Mutli.
Jaanus Mutli. Foto: Peeter Langovits

Riigikohus võttis Tallinna endise abilinnapea Jaanus Mutli kassatsioonikaebuse menetlusse.

Arutlusele võetakse väärteoasi Jaanus Mutli karistamises Harju maakohtus korruptsioonivastase seaduse paragrahvi järgi, mis piirab ametnikel kingituste vastuvõtmist.
Harju maakohtus tehtud määruse vaidlustas riigikohtus tema kaitsja vandeadvokaat Urmas Ustav, teatas ERR uudisteportaal.

Advokaat ei ole rahul, et Harju maakohus leidis Mutli korruptsioonivastase seaduse rikkumise väärteos kuriteo tunnuseid, samuti sellega, et kohus otsustas saata tema väärteomaterjalid Põhja ringkonnaprokuratuurile kriminaalmenetluse alustamiseks.

Mullu 10. novembril tühistas Harju maakohus küll Põhja prefektuuri kriminaalosakonna korruptsioonikuritegude talituse 30. juuli otsuse Mutli korruptsioonivastase seaduse rikkumise väärteos ning lõpetas selle menetluse, kuna väärteo aegumistähtaeg oli möödunud.

Samas leidis kohus, et Jaanus Mutli tegevuses on ilmnenud vastavalt karistusseadustiku 293. paragrahvile pistise võtmise tunnused ning otsustas saata väärteomaterjalid Põhja ringkonnaprokuratuuri kohtueelseks menetluseks.

Ühtlasi jättis kohus rahuldamata kaitsja taotluse hüvitada menetluskulud summas 148 902 krooni 40 senti ning jättis selle menetluskulu kaebuse esitaja ehk Jaanus Mutli kanda.

Kohtu otsusest selgus, et Farmaatsiatehaselt saadud 15 000-kroonise kinkekaardiga käisid reisimas Mutli elukaaslane ning ämm ja Mutli isiklikult tasus reisibüroole reisi eest raha juurde.

Kohus jättis rahuldamata ka Mutli taotluse vaidlustatud lahendi edastamiseks riigikohtule põhiseaduslikkuse järelevalvemenetluse alustamiseks.

Põhja ringkonnaprokuratuur saab Mutli juhtumis seisukoha kujundada alles maakohtu määruse jõustumisel, kuid kuna see on praegu vaidlustatud riigikohtus, siis ei ole selle jõustumine senisel kujul veel kindel.

Mutli advokaat Urmas Ustav on ERR-i uudisteportaalile öelnud, et Eesti õigussüsteem ei võimalda alustada kriminaalmenetlust asjas, kus juba väärteokorras on kohtulahend tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles