Harilaiu viimane reis kestis üle kümne tunni

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harilaid
Harilaid Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Eelmisel nädalal Heltermaa ja Rohuküla vahelist liini teenindama toodud Harilaiu viimane reis mandrile kestis terve öö ja laevaperel ei ole niipea puhkust loota.


Parvlaeva Harilaid kapten Ants Mets rääkis Postimees.ee'le, et viimane sõit kestis 10 tundi ja kolm minutit. «Praegu (kella 11 paiku - toim) just jõudsime Rohuküla sadamasse,» ütles kapten. Laev alustas sõitu öösel kümme minutit enne ühte.

Laevapere on magamata, ka kapten Mets on jalul eile kella viiest hommikul, kuid uus reis seisab kohe ees. «Võtsime kauba maha ja paneme uue peale ja läheme. Millal kohale jõuame, seda ei tea keegi. Päris kümnetunnist sõitu vast enam ei tule, sest tuul on natukene järele andnud,» sõnas Mets.

Tavaliselt kestab reis Hiiumaa ja mandri vahel poolteist tundi, kuid tugeva jääga kuni kolm tundi. «Aga möödunud ööl tugeva tuulega ja tuisuga kittis need kanalid lund täis. Puhus kõik selle jääsodi lumega segamini. See on selline pehme vatine mass, kanalid on kõik seda täis ja laev praktiliselt ei liigu,» selgitas kapten. Laev murrab sealt aeglaselt läbi, kui vaja, võtab hoogu ja liigub korraga 10-15 meetrit edasi.

Laeval oli täna ka 11 reisijat. Hiidlastele ei ole selline sõit kapten Metsa kinnitusel midagi erilist. «Vähemalt vanematele, sest siin on kunagi ka üle ööpäeva sõidetud.»

Harilaiul saab ka süüa ja sooja jooki ja salongis on soe ning kapteni sõnul reisijad öösel magasid.

Harilaid tuli Virtsu sadamast Hiiumaa ja mandri liini teenindama eelmisel nädalal ning on sellest ajast põhiline ülevedaja. Ümberkorraldused tehti madala veetaseme tõttu. «Veetase on nii madal, et suuremad laevad ei saa sõita ja sellepärast see vana Harilaid siia tuli. Vähemalt mingi ühendus on säilinud,» sõnas Mets.

Harilaiule mahub 150 reisijat. Sõidukeid mahub kas 4-5 suurt veomasinat või 25-30 sõiduautot. «Laev oma sõitudel täis ei ole. Ilmselt on inimesed aru saanud, et liiklusega on probleeme. Vahepeal on olenevalt veetasemest ka Scania osa reise teinud,» rääkis kapten.

Väinamere Liinid OÜ teatas keskpäeval, et Harilaid siiski täna Hiiumaale tagasi ei sõida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles