Komisjon ei pea välireklaami keelu muutmist tõenäoliseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välireklaami tulbad Tartu maanteel.
Välireklaami tulbad Tartu maanteel. Foto: Raigo Pajula.

Parlamendi põhiseaduskomisjon peab vähetõenäoliseks, et riigikogus õnnestub lähemas tulevikus kokkuleppele jõuda poliitilise välireklaami keelu muutmises.


Põhiseaduskomisjon nentis neljapäeval õiguskantsleri poolt välireklaami keelu asjus riigikohtule esitatud taotlust arutades, et parlamendis on kujunenud olukord, kus osa poliitilistest jõududest toetab aktiivse valimiskampaania ajal olemasolevat poliitilise välireklaami keeldu, osa pooldab keelu tühistamist ning osa välireklaami piiramist.

«Tänaseks päevaks ei ole saavutatud poliitilist kompromissi selles küsimuses. Kompromissi saavutamine ning seaduse muutmine lähemas tulevikus on ebatõenäoline,» märkis komisjoni refomierakondlasest esimees Väino Linde riigikohtule saadetud arvamuses.

Linde meenutas ühtlasi, et komisjon on õiguskantsleri ettepanekul välireklaami küsimust arutanud ka 2008. aasta juunis, mil mööndi, et absoluutne välireklaami keeld võib olla põhiseadusega vastuolus.

Põhiseaduskomisjon algatas seejärel ka seadusemuudatuse, mille eesmärk oli naasta enne 2005. aastat kehtinud korra juurde, kui poliitilise välireklaami eksponeerimisele ei olnud piiranguid seatud, välja arvatud valimispäeval. 2008. aasta novembris läbis eelnõu esimese lugemise, kuid teisele ega kolmandale lugemisele see enam ei jõudnud.

Välireklaami teemat käsitleb ka teine juba aastaid riigikogu menetluses olnud eelnõu, mille algatas opositsioonilise Rahvaliidu fraktsioon 2007. aasta septembris. Sama aasta lõpul esimese lugemise läbinud eelnõu kehtestaks poliitreklaamile püsiva piirangu, lubades eksponeerida omavalitsuse määratud kohtades kuni ühe ruutmeetri suuruseid plakateid.

Mullu detsembris pöördus õiguskantsler Indrek Teder riigikohtusse taotlusega tunnistada valimisseadustes välireklaami keeldu käsitlevad sätted põhiseadusvastaseks ja kehtetuks.

Samas on õiguskantsler juhtinud poliitilise välireklaami absoluutse keelu põhiseadusvastasusele tähelepanu juba alates 2005. aastast, mil riigikogu selle kehtestas.

Parlament võttis valimisseaduste muudatused vastu 2005. aasta juunis toonaste Isamaaliidu, Res Publica, Rahvaliidu ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna häältega. Seadusega keelati aktiivse valimisagitatsiooni ajal erakonna, üksikkandidaadi või erakonna nimekirjas kandideeriva inimese, nende logo või programmi reklaamimine hoonetel, rajatistel ning ühissõidukite või taksode sise- ja välisküljel. Samuti keelati sel ajal muu poliitiline välireklaam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles