Toomla: endiste rühmituste võitlus on loomulik

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politoloog Rein Toomla
Politoloog Rein Toomla Foto: Ove Maidla.

Politoloog Rein Toomla hinnangul ei peagi üks erakond kogu aeg ühel meelel olema ning erimeelsuste ilmnemine on väga loomulik.


«Pärast poliitiliste rühmituste ühinemist on selge, et mõneks ajaks jäävad need rühmitused uues ühenduses kuidagimoodi alles,» ütles Toomla kommentaariks Mart Laari ja Juhan Partsi toetajate jagunemisele uues Isamaa ja Res Publica Liidu eestseisuses. «Aga seda ei maksa üle tähtsustada, see on täiesti loomulik,» lisas ta.

Toomla sõnul on nüüd küsimus selles, kas Juhan Partsi pooldajad kuidagi oma ülekaalu kavatsevad realiseerida. «Kindlasti on Partsi arvamusel kaalu ja tema seisukohad võivad juhatuses mõne jäigema teema puhul domineerivaks muutuda.»

Huvitava näitena tõi Toomla Partsi pooldajate hulgast välja Erki Noole. «Tema ei ole vana respublikaan. Oletame, et juhatus esitab kaks konkureerivat ettepanekut ja oletame, et ühe taga on Juhan Parts ja teise taga Juhan Parts. Ei ole mingit garantiid, et Erki Nool peaks ilmtingimata hääletama Partsi ettepaneku poolt. Nii jäigalt need asjad kindlasti käima ei hakka,» rääkis Toomla.

Et juhatus selliste valikute ette ei satuks, tuleb Tooma arvates tõhusamat tööd teha erakonna ajutrustil ehk nn tagatoal. «Eriti tähtsate poliitiliste ettepanekute suhtes peaks konsensus juba enne olemas olema.»

Kuna erakonna esimees lubas oma eilses kõnes IRLi suurkogul võidelda muuhulgas tööpuuduse ja kodulaenu intressidega, siis ei maksa Toomla sõnul arvata, et sellele erakonnale on nüüd rahulikud ajad kätte jõudnud. «Kuna tegemist on valitsusparteiga, siis nüüd peaksid hakkama tulema mingisugused ettepanekud seadusandluse muutmiseks,» arvas Toomla.

Kui hinnata lubaduste sisu ja erakonna maailmavaadet, siis peaks Toomla meelest IRL Laari loosungite järgi parem-vasak-skaalal nihkuma veelgi rohkem tsentri poole. «Jääme huviga ootama, millised seaduseparandused nüüd järgnevad. Isiklikult arvan, et neid ettepanekuid ei tulegi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles