Maakonnalehed tahavad ministrilt politseiuudiseid tagasi

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Eesti Ajalehtede Liit (EALL) pöördus maakonnalehtede palvel siseministri ning politsei- ja piirivalveameti juhi poole, et tagasi saada hommikust politseiinfot.


EALL pole rahul jaanuarist rakendunud uue meediasuhtlusega, mille tulemusel lõpetati igahommikune piirkondliku politseiinfo andmine ning asendati see ühe üle-eestilise hommikuinfoga.

«See on oluliselt piiranud inimeste õigust saada maakonnalehtede kaudu kohalikku infot. Uus kord jätab inimesed ilma informatsioonist, mis nende lähedal toimub, ometi on turvalisusküsimus inimeste jaoks üks olulisemaid,» märgib ajalehtede liit oma pöördumises.

Uus kord on selgelt halvendanud politseiinfo saamise mahtu ja kvaliteeti. «Meediasuhtluse uuest korrast võib välja lugeda politsei ja piirivalveameti soovi kontrollida infot ja selle mitteandmise kaudu ka ajakirjandust, kuigi ilmselt on tegemist ebaõnnestunud organisatsioonilise ümberkorraldusega. Kõige suuremad pretensioonid on laekunud ajalehtedelt Lääne Elu ja Sakala.»

Lääne Elu toimetaja Ivar Soopani sõnul pole tarvis palju krimiuudiseid, vaid et oleks infot, mille põhjal otsustada, mida kirjutada ja mida mitte. «Praegune olukord võtab kodanikelt õiguse info kasutamise üle otsustada, sest infot lihtsalt ei ole.»

«Väikses lehes on ka esmapilgul väikse tähtsusega juhtumitel kohaliku kogukonna jaoks palju suurem kaal kui suures lehes ja suure rahvaarvuga piirkonnas,» selgitas Soopan. Kui näiteks kümne majaga külas midagi juhtub, siis kohalike jaoks on iga kild juhtunust oluline. Näiteks Läänemaal on palju suvilaid, mis suure osa aastast on elaniketa. «Omanikud tellivad Lääne Elu koju või loevad seda internetist ja saavad teada, kui nende suvilapiirkonnas on midagi juhtunud. Nii oskavad nad vastavalt sellele infole edasisi otsuseid langetada.»

EALL teeb siseminister Marko Pomerantsile ja politsei- ja piirivalveameti peadirektorile Raivo Küütile pöördumises ettepaneku taastada info jagamine maakonnalehtedele eelmisel aastal kehtinud mahus.

Siseminister Marko Pomerants märkis, et ega ta täpselt teagi, kas probleemid politseiinfoga on vanast ajast või on neid täiendavalt juurde tulnud. «Raivo Küüdiga ma sellest täna hommikul rääkisin ja ta peab sellele probleemile oma majas lahenduse leidma,» sõnas minister.

«Üks on aga selge- mitte keegi ärgu püüdkugi omale mõttesse võtta mingisuguse vaikiva ajastu või meelega varjamise varianti, see on lihtsalt nõme,» lisas Pomerants.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles