Kaitseväelastele tõi presidendi autasusid vaprus Afganistanis

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Tiidrus mullu juulis Tallinna lennujaamas enne Estcoy-Ega Afganistani sõitmist.
Ain Tiidrus mullu juulis Tallinna lennujaamas enne Estcoy-Ega Afganistani sõitmist. Foto: Toomas Huik

Mullu suvel erakorralise lisaüksusena Afganistani läkitatud Estcoy-E kompaniid juhtinud kapten Ain Tiidruse käe all käisid selles sõjas ka Estcoy-2 ja Estcoy-6. Täna avalikustatud riiklike autasude nimekirjas on ta kõige kõrgemini pärjatud kaitseväelane, kelle osaks langeb Kotkaristi IV klass mõõkadega.

«Kapten Tiidruse kindel ja professionaalne juhtimisstiil on pälvinud raskete lahingute käigus tunnustuse nii pataljonide kui ka brigaadide ülemate poolt,» kõlab kaitseväe teavitusosakonna poolt Postimehele edastatud selgitus Tiidruse teenete kohta. «Hoolimata julgeoleku olukorra halvenemisest vastase poolt kontrollitud lahingukeskkonnast on kapten Tiidruse juhtimisstiil ja kompanii sooritus eeskujuks nii Suurbritannia kui Ameerika Ühendriikide üksustele.»

Üldse saab tänavuse vabariigi aastapäeva puhul riiklikke teenetemedaleid ühtekokku kaheksa kaitseväelast. Neist seitsme teenetenimekiri peegeldab ränki olukordi ja vaprat käitumist Afganistanis.

Näiteks Kotkaristi kuldristi mõõkadega pälvinud seersant Herman Kilk sai autasu selle eest, et on suutnud rühma parameedikuna ka vastase tule all säilitada külma närvi ja osutada teenistuskaaslastele professionaalset abi, ning kapral Toomas Mikk selle eest, et suutis hoolimata haavatasaamisest keskenduda oma üksuse julgeoleku tagamisele.

Sama autasu saanud vanemveebel Toomas Leets näitas kindlameelsust välja mullu juunis juhtides mässuliste pommi plahvatuses raskelt vigastada saanud kaasvõitleja evakuatsiooni. «Tema erinevatest missioonidest saadud kogemuste innovaatiline integreerimine uutesse olukordadesse on märkimisväärselt tõstnud kompanii lahinguvõimet,» lisab kaitseväe kirjeldus tema Eesti riigile antud märkimisväärse panuse kohta. «Samuti on ta oskuslikult organiseerinud kompanii tagalategevust missiooni eel ja jooksul.»

Tänavu riiklikud teenetemedalid pälvinud kaitseväelased

Kotkaristi IV klass mõõkadega: kapten Ain Tiidrus
Kotkaristi IV klass: kolonelleitnant Kaupo Kiis
Kotkaristi kuldrist mõõkadega: seersant Herman Kilk, vanemveebel Toomas Leets, kapral Toomas Mikk, kapral Marek Piirimägi, veebel Olavi Tonska, kapral Aare Viirmaa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles