Keskerakonna fraktsioon käis esinduskulu eest väljasõidul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni saadikud, esiplaanil Jüri Ratas ja Kadri Simson
Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni saadikud, esiplaanil Jüri Ratas ja Kadri Simson Foto: Peeter Langovits

Riigikogu liikmete möödunud aasta kuluhüvitiste aruannetest nähtub, et kõik aasta alguses riigikogus Keskerakonna fraktsiooni kuulunud liikmed on 1. veebruaril esitanud esinduskuludena arve 3495 kroonile ja 45 sendile.

Järelikult on Keskfraktsiooni 28 liikme vahel jagatud ära üks suur arve kogusummas 97 872 krooni ja 60 senti. Fraktsiooni esimees Kadri Simson ei suutnud esialgu meenutada, millega tegu on.

Hiljem täpsustas ta, et ühiselt jagatud arve oli seotud väljasõiduga Saaremaale, kus olid ühendatud nii fraktsiooni traditsiooniline istungjärgu alguse töönõupidamine kui ka ekspertide esinemised, väljasõit maakonda ning kohtumised seal.

Tänavu jaanuaris käis Keskfraktsioon samamoodi kahepäevasel väljasõidul Lääne-Virumaal. Simson kinnitas, et seekord läks väljasõit maksma 800 krooni inimese kohta.

Kevadise istungjärgu töökoosolekul osales tema sõnul fraktsiooni täiskoosseis: «Eranditult kõik olid koosolekul. Panime paika kevadise istungjärgu töökava - kõik eelnõud, mida kavatseme esitada, arupärimised ja nii edasi,» selgitas Simson.

Enamik hüvitistest sõidukuludeks

Üle poole riigikogu liikmetest kulutas möödunud aasta jooksul neile ette nähtud ligi 82 000 kroonist kuluhüvitistest ära. Mari-Ann Kelam oli ainus parlamendi liige, kes ei olnud aasta jooksul esitanud ainustki arvet kulude hüvitamiseks ning tema jääk aasta lõpuks (poole aasta eest) oli 35853 krooni ja 13 senti. Kelam läks parlamenti juunikuus asendusliikmena pärast seda, kui Marko Pomerantsist sai siseminister. Juba siis teatas naine, et ei kavatse kuluhüvitiste võimalust kasutada.

Kõige suurem summa lubatud kuluhüvitisi jäi aga kasutamata riigikogu esimehel Ene Ergmal - kokku 55 145 krooni ja 40 senti. Ergma on oma väheste tehtud kulutustena esitanud paaril kuul mõnesajakroonised sõidukulude arved, novembris laskis ta hüvitada 10 000 kroonise lähetuse arve ning juulis on deklareerinud esindus- ja vastuvõtukulusid ligi 13 000 krooni eest.

Marek Strandbergil jäi kuluhüvitisteks lubatud raha üle 39430 krooni 68 senti, Aleksei Lotmanil 33 925 ja 45 senti, Keit Pentusel 17054 krooni ja 80 senti. Teiste ülejäägid on väiksemad.

Peamiselt lasksid parlamendi liikmed ettenähtud summa eest hüvitada oma sõidukulusid, samuti mobiiltelefoniarveid. Palju on esitatud ka esinduskulude arveid, mille summad kõiguvad mõnekümnest kroonist mitme tuhandeni.

Lähetuste arveid on esitanud vaid üksikud saadikud, veel vähemad majutuskulusid. Näiteks Toomas Trapido käis lähetustes 23 230 krooni eest, Aleksei Lotman 28 009 krooni eest, Imre Sooäär 35 644 krooni eest.

Vaid üksikud on teinud bürookulusid. Suurima summaga paistis silma Jüri Ratas, kes on aasta jooksul lasknud hüvitada trükistele tehtud kulutusi 24 800 krooni eest, Ken-Marti Vaher on samal otstarbel kulutanud 8589 krooni ja 85 senti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles