Jõesaar soovitab Ligi kirja puhul rahu säilitada

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jõesaar
Andres Jõesaar Foto: Peeter Langovits

Rahvusringhäälingu nõukogu esimees Andres Jõesaar nimetas rahandusministri eilset kirja «Aktuaalse kaamera» reporteritele pretsedendiks, millele puhul võiksid kõik siiski rahu säilitada.


Rahandusminister Jürgen Ligi saatis eile «Aktuaalse kaamera» töötajatele e-kirja, kus väljendas pahameelt kolmapäevase uudisloo üle, mida ta nimetas küüniliseks. Lisaks võis tema kirjast jääda mulje, justkui ähvardab minister rahvusringhäälingut rahast ilmajätmisega.

Andres Jõesaar ütles Postimees.ee'le, et soovitab kõigil väga rahulikuks jääda. «Arvestades ministri tavapärast kõnepruuki, ei ole tegemist millegi väga üllatavaga,» sõnas ta.

«Mõistan rahvusringhäälingu reporterite suurt aktiivsust, niipea kui neist räägitakse, aga hetkel võiks hoida pea jahedana,» lisas nõukogu esimees.

Ministri kirja tõlgendamise kohta märkis Jõesaar, et seda võib lugeda nii või naa. «Aga jälgides seda konteksti, ei saa mingil juhul öelda, et Jürgen Ligi hakkaks järgmisel nädalal «AKd» tsenseerima või võtaks ülejärgmisel nädalal raha ära.»

Seda pole varem juhtunud

Jõesaar tunnistas, et tavaks selline kiri kindlasti ei ole. «See on uue pretsedendi loomine oma arvamuse avaldamiseks. Loomulikult on ministril õigus oma arvamust avaldada ükskõik millise nähtuse kohta Eesti Vabariigis. Aga pretsedendiga täitevvõimu ja avalik-õigusliku ringhäälingu vahel on küll tegemist.»

Jürgen Ligi heitis ajakirjanikele ette, et need tegid temast erakordselt küünilise loo, mida teised on mõnuga tsiteerinud. Teemaks oli maksusoodustuste kaotamine.

Muu hulgas kirjutas Ligi oma kirjas ka nii: «2009. aastal maksis too maksusoodustus kinnisvarabuumile 580 miljonit. Palju too ERRi eelarve oligi? Palju maksab uus maja või palgafond? Kas teie olete seda raha vähem väärt, et pean selle muuhulgas teilt kokku hoidma?»

ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa ütles «AK»-le, et selles kirjatükis leidus ähvardus ja sellist ähvardust ei saa mitte kuidagi heaks kiita. «Iga ajakirjanik või ajakirjandusinstitutsioon peab sellist pöördumist taunima. Selles ei ole kahtlust. Poliitik peab oma sõnade eest vastutama ja selles mõttes on mul kahju, et selline avaldus meie suunas tehti,» rääkis Allikmaa.

Ligi ise märkis uudistesaatele, et tegemist polnud ähvardusega, vaid see oli näide. «Kui ma toon näiteks, et samapalju on ERRi maja või eelarve, siis see ei ole ähvardus,» ütles minister.

Ta tunnistas, et näited olid piiri peal ja riskantsed. «Aga ma olen nõus riskima, kui suhted on seni olnud usalduslikud. Mina kindlasti ei ole see, kes ajakirjandusvabadust on kunagi kuidagi piiranud.»

Keskerakond: seadust on vaja parandada

Riigikogu kultuurikomisjoni keskerakondlasest aseesimees Mailis Reps aga leidis täna, et rahandusministri kiri näitab selgesti, kui hädasti on rahvusringhäälingut puutuvates regulatsioonides tarvis läbi viia sisulisi muutusi.

«Sõltumatus poliitilistest parteidest ja valitsuse päevapoliitikast peab olema avalik-õigusliku ringhäälingu tunnus,» teatas Reps.

Eesti on tema kinnitusel ainus Euroopa riik, kus avalik-õigusliku ringhäälingu rahastamine toimub sisuliselt ainuüksi riigieelarvest, mujal saadakse tulu ka eraringhäälingu kanalite loamaksudest, reklaamist või teistest tuluallikatest.

Keskerakond esitas aasta alguses riigikogus menetlusse eelnõu, millega soovitakse täpsustada rahvusringhäälingu toimimispõhimõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles