Everaus: inimene pole teise elu lõpetama sündinud

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Eesti Bioeetika Nõukogu juhtiv Tartu Ülikooli professor Hele Everaus ei poolda eutanaasia seadustamist, sest leiab, et inimene pole sündinud teist tapma.


«Olen pigem eutanaasia vastu, kuigi ma olen raskeid haigeid väga palju näinud elu jooksul,» rääkis Everaus Postimees.ee'le.

«Kõige määravam on see, et inimene pole sündinud teise elu lõpetama.»

Ta ütles, et ei kujutaks end ette patsienti viimase palvel tapmas. «Kui ka mõistusega saaksin aru, et eutanaasia võiks olla lahendus, on tegelikult see, mis pärast järgneks, ilmselt eluaegne piin.»

Everausi sõnul paistab pealtvaates eutanaasia humanistlik ja õige, kuid keeruliseks muutub teema siis, kui peab leidma vastused näiteks küsimustele, millal ja kes seda teeb.

Kommenteerides Suurbitannias taas hoogustunud arutelu eutanaasia teemadel, leidis Everaus, et väitel tuleb suretamisabi seaduslikkuse alane debatt ära pidada.

«Meie ei ole Eesti Bioeetika Nõukogus väga sügavuti selle teemaga veel tegelenud, aga kindlasti seisab see ees, mida enam kerkivad erinevates maades üles erinevad arvamused.»

Ka Suurbritannias suretamisabi teema tõstatanud menukirjanik Terry Pratchetti ideesse asutada eutanaasiatribunalid suhtus Everaus ettevaatusega.

«Igasuguseid komiteesid ja tribunale ja kohtuid on maailmas palju. Kõik sõltub sellest, missugused on väärtused, millest lähtutakse seal otsuste tegemisel,» rääkis ta.

«See on kollektiivse vastutuse võtmine, millel on oma plussid-miinused. Ma väga hästi ei usu niisugustesse tribunalidesse.»

Alzheimeri tõbe põdev Terry Pratchett kutsub Suurbritanniat üles legaliseerima parandamatult haigete aktiivset eutanaasiat. Küsitlused näitavad, et teda toetab vähemalt kolm neljandikku brittidest.

Postimees.ee korraldab esmaspäeval algusega kell 12 eutanaasia seadustamise teemalise online-väitluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles