Austria toetab Eestit IT-agentuuri asukohamaana

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Infotehnoloogiaerialad on noorte seas nõutud.
Infotehnoloogiaerialad on noorte seas nõutud. Foto: Toomas Huik.

Austria välisminister Michael Spindelegger avaldas kohtumisel oma Eesti kolleegi Urmas Paetiga toetust Eestile kui IT-agentuuri võimalikule asukohamaale.

Paet arutas Viinis Austria välisministriga Eesti kandidatuuri Euroopa Liidu justiits- ja siseküsimuste IT-süsteemide agentuur asukohariigiks ning liitumist euro-alaga, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

Välisminister Paeti sõnul peab Eesti tähtsaks infotehnoloogia senisest efektiivsemat kasutamist Euroopa Liidu sisejulgeoleku valdkonnas, mistõttu peab Eesti oluliseks eraldiseisva IT-agentuuri rajamist.

«Võttes arvesse Eesti arenenud IT-sektorit usume, et Eestil on olemas kõik eeldused, et olla loodavale agentuurile heaks asukohamaaks,» sõnas välisminister. Paet lisas, et oluline on järgida 2003. aasta Euroopa Ülemkogu otsust, mille kohaselt peavad uued Euroopa Liidu agentuurid paiknema uutes liikmesriikides.

Austria välisminister avaldas lootust, et Eesti ühineb euro-alaga järgmise aasta algul. Eurole üleminek suurendab välisminister Urmas Paeti sõnul olulisel määral
Eesti elanike ja Eestisse investeerijate kindlustunnet majanduskeskkonna stabiilsuse suhtes ning aitab tagada majanduse hea käekäigu pikas perspektiivis.

«Eesti peab tähtsaks tugevat ja stabiilset euro-ala, mille oluliseks nurgakiviks on Maastrichti kriteeriumide ning Stabiilsuse ja Kasvupakti järgimine. Eesti soovib kõiki nõudeid täites ühineda euro-alaga 2011. aasta algul,» ütles Paet.

Austria kuulub praegu ÜRO julgeolekunõukogu liikmete hulka. Välisminister Urmas Paeti sõnul on Eestile Austria ÜRO julgeolekunõukogu liikmeks oleku kogemus oluline, kuna Eesti kandideerib selle mittealalise liikme kohale 2020. aastal.

Paet ja Spindelegger märkisid, et Läänemere ning Doonau strateegia on hea eeldus, et luua nende regiooni riikidest ja kogu Euroopa Liidust tulevikku vaatav ning
konkurentsivõimelise piirkond.

«Läänemere strateegia oluline eesmärk on bürokraatlike tõkete kõrvaldamine piirkonna arengul, need puudutavad muuhulgas ka kaupade, teenuste ja inimeste vaba liikumise idee tegelikku elluviimist ning koostöö tihendamist Läänemere piirkonnas,» selgitas välisminister Paet.

Ta lisas, et Läänemere ja Doonau strateegia kinnitavad, et Euroopa Liidu piirkonnapõhiste strateegiatel on tulevikus kasvav tähtsus.

Kohtumisel räägiti ka energiaküsimustest ning sellealasest koostööst Idapartnerluse riikidega. Paeti sõnul on Euroopa energiajulgeoleku tagamiseks on vajalik tarnijate mitmekesistamine, täiendavate energiaühenduste rajamine liikmesriikide vahel ning toimiva energiaturu loomine.

««Lõunakoridori» projektidel, nagu näiteks Nabucco, ITGI* ja White Streami gaasijuhtmetel ning ühendustel, on tähtis roll Euroopa Liidu kui terviku energia varustuskindluse suurendamisel. Need aitavad vähendada sõltuvust senistest suurtarnijatest ja mitmekesistada tarnekanaleid,» lisas välisminister Paet.

Veel kõnelesid Eesti ja Austria välisminister olukorrast Lääne-Balkanil. Välisminister Urmas Paeti sõnul toetab Eesti kõigi Lääne-Balkani riikide viisavabadust Euroopa Liiduga, mis aitaks piirkonda tugevamalt Euroopaga siduda ning toimiks ühtlasi ka olulise meetmena rahu ja stabiilsuse tagamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles