Herkel külastab Aserbaidžaanis vangistatud blogipidajaid

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaani lipp
Aserbaidžaani lipp Foto: AFP / Scanpix

Riigikogu ENPA delegatsiooni juht Andres Herkel viibib sel nädalal Aserbaidžaanis, et kohtuda suveks ettevalmistatava raporti tarbeks inimõiguste kaitsjatega, ajakirjanikega, poliitvangidega, opositsiooni ja valitsuse esindajatega.

Neli päeva kestva visiidi lõpus on neljapäeva pärastlõunal kavas kohtumised parlamendi esimehega, presidendi administratsioonijuhiga ja president Ilham Älijeviga.

Koos Herkeliga osaleb esimest korda kaasraportöörina sellisel missioonil 42- aastase staažiga Malta parlamendiliige Joseph Debono Grech, kes on olnud oma maa põllumajandusminister, samuti transpordiminister.

Eile kohtusid Herkel ja Debono Grech vanglas noorsooaktivistide Emin Milli ja Adnan Hadžõzadega, keda tuntakse laiemalt vangistatud blogipidajatena.

Noormehed vangistati möödunud suvel ning nad on huligaansuses süüdistatuna vastavalt kaheks ja pooleks ning kaheks aastaks karistust kandma mõistetud. Kohtuotsus on edasi kaevatud.

Herkeli sõnul on süüasi väga selgelt fabritseeritud ja juhtum on äratanud maailmas laia tähelepanu just selle tõttu, et kui varem on tihti rajalt maha võetud klassikalisi ajakirjanikke, siis Milli ja Hadžõzade on selgelt uue meedia esindajad, kellest üks pidas videoblogi ja teine kaasas inimesi oma tegemistesse peamiselt facebook’i kaudu.

Täna jätkavad Herkel ja Debono Grech kohtumisi Gändžäs (nõukogude ajal Kirovobad), mis on maa suuruselt teine linn ja kunagine pealinn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles