Norra karistab Afganistani abi kärpimisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani naised koraani lugemas.
Afgaani naised koraani lugemas. Foto: EPA

Norra vähendab tuleval aastal Afganistanile antavat abi, sest see riik pole edenenud ei naiste õiguste ega korruptsioonivastase võitluse vallas.
 


Norra abiraha kärbitakse praeguselt 750 miljonilt kroonilt (92,5 miljonilt eurolt) 700 miljonile kroonile (86,3 miljonile eurole) ehk seitse protsenti.

«Me hoiatasime afgaani võime juulis, et reformide edasilükkamise tagajärjeks võib olla abi vähendamine ning nüüd see tuleb,» ütles Norra asevälisminister Torgeir Larsen ajalehele Aftenposten.

Larseni sõnul selgub kärbete täpne maht tuleva aasta riigieelarve eelnõus, mida valitsus esitleb 14. oktoobril. Kuigi selle eelarve paneb kokku veel lahkuv sotsiaaldemokraatlik valitsus, eeldatakse, et järgmine paremtsentristlik valitsus otsust afgaanide abi kärpida kahtluse alla ei sea.

Aftenposten tsiteerib raportit, mille on koostanud Norra saatkond Kabulis ja mis ütleb, et 87 protsenti afgaani tüdrukutest ja naistest on pidanud kannatama mingit sorti vägivalda ning 70 protsenti naispolitseinikest on nende ülemused kas ahistanud või suisa seksuaalselt rünnanud.

Transparency Internationali raporti kohaselt on Afganistan üks maailma korrumpeerunumaid riike.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles