Tallinna ettevõtlusinkubaatoritesse laekus rekordarv liitumistaotlusi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopli ettevõtlusinkubaator asub Kopli ametikooli kolmandal korrusel eraldi sissekäiguga ruumides.
Kopli ettevõtlusinkubaator asub Kopli ametikooli kolmandal korrusel eraldi sissekäiguga ruumides. Foto: Liis Treimann.

Ettevõtluse Toetamise ja Krediidi Haldamise Sihtasutus (ESA) võttis 4. veebruaril lõppenud inkubatsiooniteenuste taotluste voorus vastu ühtekokku 78 liitumistaotlust, mis on suurim taotluste arv sihtasutuse tegevusaastate jooksul


Seekord esitati taotlusi ligi 70 protsenti enam kui möödunud, 2009. aasta sügisel toimunud taotlusvoorus, mil laekus 47 avaldust, vahendas Raepress.

ESA juhatuse liikme, ettevõtluskonsultandi Anu Lõhmuse sõnul on kõrge huvi inkubatsiooniteenuse vastu seletatav inimeste üldise teadlikkuse tõusuga inkubaatorite olemasolust ja inkubatsiooniteenuse kättesaadavusest. «Võrreldes näiteks USA ja Suurbritanniaga, kus valdav enamik mikro- ja väikeettevõtteid alustab ettevõtlusinkubaatoris, on Eestis see seni olnud pigem erand kui reegel,» rääkis Lõhmus.

«Viimaste aastate praktika näitab selgelt huvitatuse kasvu. Näha on, et ka Eestis on hakatud teadvustama reaalselt kasu inkubatsiooniteenuse kasutamisest oma ettevõtte käivitamisel ja arendamisel.»

Ligi kaks kolmandikku esitatud taotlustest laekus loomeettevõtjatelt. Liitumistaotlused vaatab läbi ekspertkomisjon, kes analüüsib äriidee turuvalmidust ja kasvupotentsiaali. Sellele järgneb kahekuuline eelinkubatsiooni koolitus, mille käigus omandatakse ettevõtlusalased baasteadmised ning valmib äriidee põhjal rakendatav äriplaan.

Õppetsükkel lõppeb äriplaani kaitsmisega, mille eduka läbimise korral omistatakse ettevõttele inkubaatori ettevõtte staatus. Inkubatsiooniteenuse hulka kuulub ärialane nõustamine, abi projektide ja taotluste koostamisel, võimalus osaleda koolitustel, abi koostööpartnerite leidmisel jpm.

ESA on Tallinna linna ettevõtluse tugistruktuur, mis osutab alustavatele ettevõtjatele ärialustus-, äriarendus- ja infrastruktuuriteenuseid. Tallinnas on kolm ESA ettevõtlusinkubaatorit: Kopli ja Ülemiste ettevõtlusinkubaatorid ning Loomeinkubaator. Ettevõtlusinkubaatorite ülesandeks on ettevõtete käivitusperioodi riskide vähendamine kvaliteetse töökeskkonna ja toetavate teenuste pakkumise kaudu. Põhiteenustele lisaks annab ettevõtlusinkubaator esmaseid individuaalkonsultatsioone ettevõtlusega alustada soovijatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles